28 Лютого 2019
Новини

Інваліда від народження відправили в армію

Інваліда від народження відправили в армію

26-річного Богдана Шевчука з Рівненської області, який є інвалідом дитинства і непридатним до служби, забрали в армію під час осіннього призову. Вже через кілька днів після цього він опинився в санчастині.

У 1999 році семирічному хлопчику лікарі поставили діагноз - ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура (хвороба крові). Відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу ВСУ, люди з таким діагнозом - непридатні до військової служби, - пише «Оглядач».

У жовтні 2018 року Богдан отримав повістку і з'явився до військкомату, вважаючи, що медкомісія, як і раніше, визнає його непридатним.

«В Острозькому районному військкоматі мої документи (меддовідки, напрямки) взяв майор Іван Якубенко. Глянув на них, як на непотрібний папірець, і сказав, що завтра я повинен з'явитися на пересильний пункт в с. Здовбиця. Він додав, що якщо я не з'явлюся, буду вважатися ухильником. Коли я спробував заперечити, він сказав: «Щеня, закрий рот, інакше я тобі тут влаштую. Щоб завтра був на місці!» - розповів він.

За словами хлопця, під час проходження медкомісії з'ясувалося, що його особиста справа порожня, і його визнали придатним до служби.

Пізніше під час медкомісії у військовій частині в Полтаві з'ясувалося, що документи Богдана були підроблені.

«Наприклад флюорографія, за їхніми словами, була не моя, а 50-річної людини вагою в 120 кг! Вона, до речі, була обрізана, немов там раніше було зазначено інше ім'я і прізвище», - розповів він.

В результаті проходження служби Шевчук з серйозними проблемами зі здоров'ям потрапив в госпіталь, де провів близько місяця, ледь «не відкинувши ковзани».

В цілому молода людина пробула в армії три місяці (більшу частину часу - в санчастині і госпіталях). Хлопець вважає, що люди, які відправили його служити, підробили документи і повинні понести кримінальну відповідальність.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, рівне, суспільство, армія, відповідальність, армія
В тему