27 Лютого 2019
Новини

Відомі політичні скандали Євробачення

Відомі політичні скандали Євробачення

Скандал із MARUV, заборона СБУ в'їзду до України російській учасниці Самойловій та інші історії підживили дискусії про політизацію конкурсу.

DW нагадує випадки, коли ще політика втручалася в культуру на пісенному шоу.

Міжнародний пісенний конкурс, заснований у 1956 році, тобто через 11 років після Другої світової війни, за задумом організаторів, мав сприяти примиренню Європи. Однак ледь не з перших років існування він відзначився низкою гучних скандалів, не пов'язаних із культурою.

Бойкот через анексію

Через турецьке вторгнення на Кіпр у 1974 році Греція відмовилась від участі в «Євробаченні-1975». Однак уже наступного 1976 року представниця Афін повернулась на «Євробачення» із піснею «Panagia Mou, Panagia Mou» ("Пречиста діво, пречиста діво"). У ній ішлося про табори для біженців замість туристичних кемпінгів та спалені будинки на Кіпрі. Маріза Кох виконувала композицію грецькою мовою і посіла 13 місце.

Букет замість переможця

Перемога на «Євробаченні-1978» ізраїльського співака Ізара Коена і групи Alphabeta стала прикрою несподіванкою для Йорданії. Спочатку замість виступів ізраїльтян йорданське телебачення транслювало фотографію букету квітів. А коли розпочався підрахунок голосів, і стало зрозуміло, хто перемагає, трансляцію перервали - «з технічних причин». Наступного дня йорданські ЗМІ повідомили, що на «Євробаченні» переміг представник Бельгії, який насправді посів друге місце. Цікаво, що наступного, 1979 року, Йорданія відправила до Ізраїлю свого учасника, а ось Туреччина оголосила бойкот конкурсу.

Нетолеровані таланти

Виступ і перемога на «Євробаченні-1998» ізраїльської співачки Дани Інтернейшнл супроводжувалися політичним скандалом у самому Ізраїлі. Ортодоксально налаштована частина суспільства не лише вимагала заборонити виступ артистки-транссексуалки, а й у разі допуску її до участі - домогтися розпуску уряду. Значно пізніше, у 2014 році, перемога австрійця Тома Нойвірта, більше відомого як Кончіта Вурст, настільки вразила російських політиків, що ті вимагали бойкотувати «Євробачення». Однак у 2015 році до Відня таки поїхала росіянка Поліна Гагаріна.

Революційний гімн

У 2005 році на «Євробаченні», що проходило в Києві, ледь не був зірваний виступ української групи «Гринджоли». Музиканти планували виконати гімн Помаранчевої революції «Разом нас багато». Однак слова «Фальсифікаціям - ні! Махінаціям - ні! Понятіям - ні! Ні - брехні! Ющенко - так! Ющенко - так! Це - наш президент!» Європейська мовна спілка визнала політизованими та змусила групу змінити їх або виступати з іншою піснею. «Гринджоли» обрали перший варіант.

Росіє, прощавай!

У 2007 році українець Андрій Данилко - він же Вєрка Сердючка - заспівав на «Євробаченні» у Гельсінкі пісню «Dancing Lasha Tumbai». Ці слова дехто розчув як «Russia, Goodbye!» (Росіє, прощавай!), тож Сердючка швидко зникла з російських телеекранів, хоча до цього виступу мала в Росії неабияку популярність.

А ось пісню грузинських учасників «Євробачення-2009» «We Don't Wanna Put In» ("Ми не хочемо тиску") організатори до конкурсу не допустили: надто відвертою у ній була гра слів - «Ми не хочемо Путіна». Враховуючи конфлікт у Південній Осетії, Грузія взагалі відмовилася брати участь у тодішньому «Євробаченні».

У 2016-му політичний скандал спалахнув довкола виступу української учасниці Джамали, яка виконувала пісню «1944» про депортацію кримських татар. Після анексії півострова Росією в 2014 році дехто угледів у виборі композиції паралелі з сучасними репресіями проти кримськотатарського населення у Криму. Організатори, втім, жодних порушень у пісні Джамали не побачили.

Мовне питання

У 2008 році лірична пісня під назвою «Divine» спричинила політичний скандал у Франції. Саме з нею національний відбір «Євробачення» виграв співак Себастьєн Телльє. Деяких політиків обурило те, що свою композицію Телльє виконував англійською, а не французькою мовою. Дискусії щодо того, чому у Франції не знайшлося жодної гідної міжнародного конкурсу пісні саме французькою, не стихали кілька місяців. Зрештою Телльє із своєю «божественною» піснею посів на «Євробаченні-2008» 19-те місце.

Неполіткоректні коментарі

Іноді приводом для політичних скандалів на «Євробаченні» стають не виступи учасників, а коментарі телеведучих. Так, багаторічний ведучий «Євробачення» на BBC Тері Воган неодноразово дозволяв собі неполіткоректні висловлювання. Наприклад, 2010 року він назвав колег-ведучих із Данії «Доктором Смерть» і «Зубною феєю», що не на жарт розізлило данців. BBC довелось офіційно вибачатися за слова Вогана.

Роком раніше британець заявив, що перемога Діми Білана є «абсолютно політичною», а те, що за нього віддали голоси громадяни колишнього СРСР і, зокрема, України, в якої з Росією тоді спалахнув газовий конфлікт, Воган пояснив тим, що «Україна просто, як і раніше, хоче отримувати газ».

Непатріотично?

А у 2019-му в Україні стався політичний скандал ще на етапі національного відбору. Співачка MARUV (Ганна Корсун) здобула право представляти Україну на «Євробаченні-2019» в Тель-Авіві, але на конкурс не поїде. Її звинуватили у відсутності патріотизму та проведенні гастролів у Росії. Суспільний мовник і MARUV не домовилися про співпрацю.

За словами співачки, умови контракту були «кабальними» і вона не захотіла бути «битою на політичній арені». У контракті з Національною суспільною телерадіокомпанією України (НСТУ), зокрема йшлося про скасування гастролей MARUV у Росії та заборону спілкуватися з журналістами без узгодження з НСТУ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, Світ, Політика, Курйози
В тему