4 Лютого 2019
Новини

У парламенті хочуть подовжити пільговий період для власників євроблях

У парламенті хочуть подовжити пільговий період для власників євроблях

Для євробляхарів хочуть продовжити період пільгового розмитнення.

Народні депутати занепокоєні відверто слабкими темпами розмитнення євроблях за новими пільговими правилами. За підрахунками Державної фіскальної служби, з 25 листопада 2018 року по 22 січня 2019 року українські номери отримали тільки 44 тисяч євроавтомобілістів. Тим часом у країні налічується близько мільйона машин з іноземною реєстрацією, пишуть «Вести».

В результаті, за найоптимістичнішими оцінками, до моменту завершення пільгового 90-денного періоду свої автівки зможуть легалізувати щонайбільше 10% власників. Проблему не допоможе розв’язати навіть набрання сили «драконівськими» санкціями щодо порушників митних порядків, які почнуть діяти ще через 90 днів.

Задля вирішення проблеми нардепи внесли в Раду законопроект № 9517, яким пропонують терміном на три роки, як це передбачено для покупців електромобілів, звільнити власників машин на єврономерах від сплати ПДВ і акцизного збору в повному обсязі. А також відібрати у патрульної поліції право зупиняти такі авто з метою перевірки, чи не була передана машина в управління третій особі.

При цьому всі отримані державою кошти від розмитнення таких авто за найближчі три роки автор ініціатив пропонує скеровувати на рахунки Пенсійного фонду. Правда, не до кінця зрозуміло, про які обсяги йтиметься, враховуючи, що ні акцизний збір, ні ПДВ, ні навіть «добровільний» штраф у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів, який зараз вносять за розмитнення власники авто на єврономерах, вони не платитимуть.

Втім, слід зазначити, що шансів у проекту успішно пройти голосування Верховної Ради зовсім небагато. Депутати з величезними труднощами вийшли на компромісне рішення восени минулого року. І навряд чи зараз стануть повертатися до найболючішого питання. У крайньому разі, доки не завершиться 180-денний перехідний період.

Відзначимо, що, за підрахунками вітчизняних ЗМІ, за час дії пільгових правил рахунки Пенсійного фонду поповнилися на 2,8 млрд гривень, які у вигляді митних платежів сплатили в казну власники 44 тисяч євроблях.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року закони про розмитнення авто на іноземних номерах набули чинності.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, економіка
В тему