3 Лютого 2019
Новини

«Хліб-масло-ковбаса» викликають рак – Супрун

«Хліб-масло-ковбаса» викликають рак – Супрун

Бутерброд  «хліб із маслом та ковбасою» – це і сніданок, і вечеря, і перекус для багатьох українців. Проте, виявляється, що це дорого та некорисно, а ще викликає онкохвороби – сказала в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Натомість вона розповіла, яким має бути «здоровий» бутерброд.

Про це пише politeka.net.

Так, за словами Супрун, білий хліб, який найчастіше йде на бутерброди, містить багато солі, а значить, становить ризик для серця і судин. Високий глікемічний індекс хліба означає, що він швидко піднімає рівень цукру в крові і дає відчуття насичення, але через дію інсуліну точно так само швидко знову приходить відчуття голоду. Здоровою альтернативою батону може бути хліб з висівок, багатий вітамінами житній хліб.

Масло фахівці з харчування радять, якщо це справжнє вершкове масло, а не спред або маргарин, адже справжнє масло має в своєму складі вітаміни А, D, K і жирні кислоти з коротким ланцюгом, які швидко включаються в метаболізм організму.

Але Уляна Супрун в той же час відзначає, що маслом не варто зловживати. Наприклад, всередині 100 грамах олії є насичені жири в середньому половина – 50 г (для масла жирністю 81%), а це – подвійна денна норма для нашого організму.

Супрун однозначно радить відмовитися від ковбаси. У цьому продукті багато солі, нітратів, бензпіренів. Зловживання ковбасою збільшує ймовірність раку прямої кишки і підшлункової залози. Крім того, ковбаса коштує значно дорожче хорошого м’яса.

Не варто також забувати, що регулярне надмірне споживання процесованого м’яса (ковбаси) збільшує ймовірність раку прямої кишки і підшлункової. Замінити ковбасу в бутерброді можна печеним м’ясом, печінковим паштетом, форшмаком або хумусом.

Уляна Супрун запропонувала альтернативу улюбленим продуктам, які не зможуть нашкодити організму, а навпаки будуть корисними. Так, вона пропонує додавати в бутерброди «овочі та фрукти, замість бутербродної намазки використовувати кисломолочний сир і зелень, фета і солодкий перець, паштети зі всіляких м’яких овочів: баклажанів, грибів і гарбуза».

Також Уляна Супрун додала, що: «Здорова альтернатива ковбасі – це скибочка сала, чорний хліб і гірчиця. Всі ці варіанти значно корисніше і дешевше ковбаси, і підійдуть всій сім’ї».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна
В тему