18 Січня 2019
Новини

Може бути вісім: до списку ЮНЕСКО хочуть внести ще одну пам'ятку України

Може бути вісім: до списку ЮНЕСКО хочуть внести ще одну пам'ятку України

Національна комісія України у справах ЮНЕСКО на чолі із заступником глави МЗС Сергієм Кислицею почала розгляд номінаційної заявки на включення Аккерманської фортеці до Попереднього списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомляє прес-служба Одеської облдержадміністрації.

«Аккерманська фортеця заслуговує на те, аби стати частиною світової туристичної мережі. Фахівці готували пакет документів ще з осені 2017 року, а сьогодні номінаційну заявку розглядають учасники тематичного засідання Національної комісії України у справах ЮНЕСКО. Ми прагнемо зберегти історичну пам’ятку й привернути ще більше туристів і дослідницьких місій», - зазначила заступник голови ОДА Світлана Шаталова.

Автори номінаційної заявки акцентували, що унікальність Аккерманської фортеці полягає у поєднанні частини античного міста Тіра з шедевром європейського фортифікаційного мистецтва. Науковці також вважають, що фортеця відповідає щонайменше трьом критеріям ЮНЕСКО: об’єкт відображає важливість взаємозв’язку людських цінностей і розвитку містобудування. Пам’ятка є архітектурним ансамблем, що ілюструє важливі етапи в історії людства, а також пов’язана з подіями та традиціями.

В ОДА нагадали, що Білгород-Дністровська (Аккерманська) фортеця – один з найпопулярніших туристичних об’єктів півдня України. Більшість істориків вважають засновниками фортеці генуезців, що прийшли в Причорномор’я у XIII столітті. Внесення фортеці до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО ініціював голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов. У листопаді 2017 року за його розпорядженням було створено робочу групу, яка сформувала й затвердила номінаційну заявку.

Середньовічна твердиня перевершує своїми розмірами всі подібні фортифікаційні споруди України. Периметр її стін становить 2,5 кілометра, а загальна площа – понад 9 гектарів. Товщина стін коливається від 1,5 до 5 метрів, а висота стін та башт – від 5 до 15 метрів. З півночі фортечні мури майже впритул підступають до Дністровського лиману. З інших трьох боків фортецю оточує рів, сучасна глибина якого сягає 13-14 метрів. 

В Україні 7 об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО:

  • Київ: собор Святої Софії та прилеглі чернечі будівлі, Києво-Печерська лавра

Собор Святої Софії до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО занесено у 1990 році.

Де знаходиться: Софійський собор: вул. Володимирська, 24. Києво-Печерська лавра: вул. Лаврська, 15.

Церква Спаса на Берестові, вул. Мазепи, 15.

  •  Ансамбль історичного центру Львова

До списку світової спадщини ЮНЕСКО входить з 1998 року. Де знаходиться: м. Львів, центральна частина міста.

  • Дуга Струве Унікальна пам’ятка!

Стала об’єктом захисту ЮНЕСКО у 2005 році. Дуга Струве об’єднала 10 країн, адже має протяжність 2 820 км! Серед них – і Україна, яка знаходиться на 25-градусному меридіані східної довготи, вздовж якого прокладали геодезичні точки. Саме це унікальне дослідження дозволило вченому Василю Струве точно розрахувати розміри Землі. Це стало новою точкою відліку для багатьох наук. В Україні геодезичні точки розміщені у кількох областях. Де знаходиться: села Катеринівка, Гвардійське (Хмельницька область), Стара Некрасівка (Одеська область), Гірники (Рівненська область), Крупа, Гута-Камінська (Волинська область).

  • Букові праліси Карпат та давні букові ліси

До списку світової спадщини ЮНЕСКО внесені у 2006 році. Об’єднують нашу країну зі Словаччиною. Де знаходиться: Закарпатська обл., Карпатський біосферний заповідник та Ужанський національний природний парк.

  • Резиденція митрополитів Буковини і Далмації

Внесена до списку світової спадщини ЮНЕСКО у 2011 році. Нині пам’ятка – справжня альма-матер – тут навчаються студенти Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича.

Де знаходиться: м. Чернівці, вул. М. Коцюбинського, 2.

  • Дерев'яні церкви карпатського регіону Польщі і України

До списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО внесені у 2013 році. 8 церков України та 8 церков Польщі поєднали гуцульський, бойківський, лемківський та галицький типи архітектури. Першою у переліку українських храмів є церква Святого Юра (м. Дрогобич). Зведена у 15 столітті. Храм перевезли на волах із с. Надіїво (територія сучасної Франківщини). Її обміняли на сіль! Де знаходиться: Івано-Франківська, Закарпатська та Львівська обл.

  • Херсонес Таврійський

До всесвітньої спадщини ЮНЕСКО внесений у 2013 році. Заснований у 422 році до н. е., Херсонес став важливим торговельним центром Криму. Загальна площа Херсонесу Таврійського – 500 га.

Де знаходиться: Крим, м. Севастополь, вул. Древня, 1.

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему