14 Січня 2019
Новини

Кіборг з Миколаєва став прототипом для «Добермана» у книзі Сергія Лойка «Аеропорт» (фото,відео)

Кіборг з Миколаєва  став прототипом для «Добермана» у книзі Сергія Лойка «Аеропорт» (фото,відео)

19 листопада 2015-го світ побачила книга «Аеропорт». Свій роман американський військовий кореспондент Сергій Лойко присвятив героїчним подіям оборони Донецького аеропорту та його захисникам – Кіборгам. Цікаво, що прототипом для героя книги із позивним «Доберман» став кіборг з Миколаєва Дмитро Дубовий.

Деякими цікавими моментами «поїздки  під кулями» у ДАП та історією створення книги Сергій Лойко поділився на своїй сторінці у Фейсбуці, на якій опублікував переписку із Кіборогом.

Через забутий рюкзак його могли вбити тисячу разів

Виявляється, що у Дмитра був позивний «Чайка». А інші кіборги називали його між собою «Таксі життя». Саме Дмитро привозив Сергія Лойка в новий термінал, а наступного дня привіз і рюкзак кореспондента, який в метушні забув вивантажити. І був поранений на  шляху в ДАП, в черговий із заїздів.

В Сергія Лойка навіть зберіглося фото, де Дмитро на даху БТРа перекладає речі. «Діма «Чайка» в той день стояв на самому верху і під реальним обстрілом, навіть без каски, розвантажував і завантажував речі кіборгів, які змінювали один одного. Коли він зрозумів, що не вивантажив мій рюкзак, наступного дня приїхав під вогнем і привіз його мені. Через мій рюкзак його могли вбити тисячу разів».

Натомість Дмитро розповідає, що рюкзак не забув, а просто в метушні переплутав речі, які потрібно було вигрузити та загрузити: «В сум'ятті хлопці, що виїжджали з ДАПу, почали закидати свої речі. І я заплутався, де на вивантаження а де на виїзд.  Хоча при заїзді завжди укладав все сам, щоб знати, що на диспетчерську вишку, а що на термінал.

сергій лойко аеропорт

Він стояв на самому верху і під реальним обстрілом, навіть без каски

Цей заїзд вийшов з-під контролю плюс бій. Поки я розвантажував, хлопці всередині побачили, що немає водія і хотіли когось зі своїх посадити, але мій безстрашний навідник не пустив. Але це був не найстрашніший заїзд. Бувало набагато гірше, та й комічних вистачало.

Не забуду, як ви пожартували перед стартом: «А прикриття з повітря буде?» Мене тоді це розсмішило, в рідкісних випадках мені в прикриття танки давали. Я вам тоді відповів: «Дивіться в триплекс і коли побачите, що ми в'їжджаємо в дірку в паркані, починайте молитися, це і буде нашим прикриттям». (Дірка в паркані - це в'їзд на летовище ДАПу).

 І так з'явився в романі Аеропорт легендарний механік Доберман

«Я тоді не встиг тісно познайомитися з Дімою, але його образ засів у мене в голові. І так з'явився в романі Аеропорт легендарний механік Доберман, – розповідає Сергій Лойко. – Ось три маленьких уривка про нього:

«Механи (механіки-водії), герої-сталкери, здійснювали рейди туди і назад по три рази в тиждень, поки не підіб'ють.

Самий легендарний і щасливий серед них – хлопець з позивним «Доберман». Він був настільки крутий, що працював на маршруті з першого дня оборони. У той час, в травні, десантники, вибили з Аеропорту першу «чеченську орду», ще могли дозволити собі пити не тільки і не стільки воду, скільки лікеро-горілчано-винно-пивні запаси місцевих «дьюті фрі», які здавалися тоді невичерпними,. Золоті часи…

Піддатий гарнізон старого терміналу при цьому дуже заздрив не менше п'яному гарнізону нового терміналу. Адже в новому було кілька «дьюті фрі», а не один, як у них, та й вибір напоїв цікавіший. Доберман, не будь дурнем, не рухався з місця, поки не отримував рідку пайку – черговий Jack Daniels, або, на худий кінець, Camus, або, якщо вже зовсім не фартить, то White Horse.

Олексія, до слова, привіз теж Доберман, встигнувши між справою стрельнути у нього пару пачок Marlboro. Олексій не курив, але у відрядженнях (а знімав він по всьому світу виключно війну) возив пару чергових блоків. Тому що «давай запалимо, товариш, по одній» - і пішло-поїхало, всі кругом свої ...

сергій лойко доберман

Наводчик Дмитра Дубового всередині БТРа

..........

Коли все «мухи», інші гранатомети, цинки з патронами, ящики з гранатами, бутлі з водою, мішки з харчами і рюкзаки нових кіборгів були зібрані і складені в більш-менш безпечному місці всередині терміналу, виявилося, що його рюкзака немає.

Але, на щастя, найголовніше – обидві камери, обидва об'єктиви, телефон, зарядка, лептоп – залишилося при ньому, в декількох сумках, які він носив з собою, слідуючи головній заповіді фотографа: Omnia mea mecum porto.

В аеропорту, незважаючи на відсутність радіо, телевізора і нормального зв'язку, новини – і погані і хороші – поширювалися моментально, зі швидкістю куль і осколків, що дзижчать навколо, як настирливі металеві оси.

Новина дня: приїхав американський фотокореспондент, а його шмотки поїхали назад у Добермана на броні.

Сергій Лойко роман аеропорт

Всередині БТРа - "Таксі життя"

......................

Ні мертвим, ні живим в цей день не судилося дочекатися своєї «чайки». «Чайка» Добермана по шляху в термінал згоріла. Все, крім нього, загинули. Він вижив, втратив руку і потрапив в полон».

..................................

«Як я радий, що він живий. У полоні Діма не був і руку не втратив. А так я вгадав про поранення, на жаль. Втім тут важко не вгадати. Добре, що вгадав, що живий», – розповів Сергій Лойко.

Читайте також:

 


 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Таблоїд, Відео
В тему