13 Січня 2019
Новини

В Одесі баштовий кран став причиною смерті молодика: чому поліція не пускала родичів загиблого (фото, відео)

В Одесі баштовий кран  став причиною смерті молодика: чому поліція не пускала родичів загиблого  (фото, відео)

В Одесі на незаконній будові баштовий кран впав та задавив на смерть молодика. Трагедія сталася поблизу дельфінарію «Немо».

Про це повідомив Мегафон. За даними видання, будівництво належить соратнику мера Одеси Геннадія Труханова, «комуністу і дельфіноводу»  Андрію Кисловському.

«Зараз тіло без участі поліцейських намагаються витягти, замітаючи сліди злочину. Поліцейські, які присутні на місці, не діють. Журналістів, родичів загиблого та працівників будівництва на місце не пускають», – повідомило видання.

Так, загиблий – 32-річний житель Тарутинського району (південь Одеської області). Очевидці кажуть, що є й інші постраждалі, яких з місця події відвезли в одну з приватних клінік міста.

За словами останніх, «завалився будівельний кран на базі КАМАЗа». Робочі спробували іншим краном підняти конструкцію, однак активісти перешкодили. Вони побоюються, що таким чином будуть знищені докази злочину.

«Щойно що на пляжі «Ланжерон», на будівництві пана Кисловського (депутат міськради від промерської фракції «Довіряй справам», співвласник дельфінарію) впав баштовий кран і вбив людину. У терміновому порядку намагаються все приховати і замилити!» - прокоментував відомий одеський активіст, лідер громадського руху «Зелений Лист» Владислав Балинський.

Різні точки зору на одну трагедію в Одесі на Ланжероні: дві від поліції, одна від забудовника, одна від активістів і ще одна від медиків

Так, на будмайданчику у дельфінарію «Немо» обрушився автокран, є постраждалі, а один робітник загинув на місці.

Трохи пізніше з'явилося повідомлення, що охоронці будмайданчика, намагаючись обмежити доступ на місце події журналістам, медикам і родичам загиблого робітника, відкрили вогонь з вогнепальної зброї.

Ще пізніше, близько 23-ї години, з офіційною заявою виступив відділ комунікації ГУНП в Одеській області:

«У поліцію надійшло повідомлення про те, що на будівельному майданчику поблизу дельфінарію в результаті падіння будівельного крана загинув робітник.

Зараз на місці події працює слідчо-оперативна група Приморського відділу поліції. Встановлюються обставини події.

Вирішується питання про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 272 (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою) Кримінального кодексу України».

Стислість і розгубленість, яка звучить в цій заяві, наводять на думку, що про трагічну подію правоохоронці дізналися зі сторінки в Fасеbооk одеського активіста Владислава Балінського, який, перебуваючи на місці події, написав:

«Тільки що на пляжі Ланжерон, на будівництві пана Кисловського, якої немає (зі слів Луценка) впав автокран і стрілою вбив людину».

трагедія в одесі кран вбив людину

А також з проміжком о другій годині опублікував відеозаписи сперечань журналістів і громадських діячів з охороною і поліцією та інші події на майданчику.

Пізно вночі з'явилося розлоге пояснення ситуації того ж Владислава Балінського, яке має сенс навести повністю.

«Якщо коротко по сьогоднішній трагедії на будівництві депутата «Довіряй справам», помічника воєнкома Одеси, бізнесмена, що забудовав своїми дельфінаріями весь Ланжерон, заслуженого дельфіновода України Пана Кисловського я бачу:

1. Автокран під час підйому вантажу на витягнутій стрілі звалився в котлован близько 15.00. Нахил техніки відбувався досить повільно протягом мінімум 10 сек. з різким перекиданням в кінці. Двоє різноробочих перебували в котловані під стрілою працюючого автокрана (ймовірно виконували такелажні роботи) .Одній людині від падаючої стріли вдалося відхилиться. Другий, (уродженець с. Євгенівка Тарутинського р-ну) тікав по вузькому коридорі захаращеного будівельним сміттям котловану і впав, зачепившись ногою за арматуру. Стріла при падінні самим краєм, вдарила людину по спині на рівні лопаток.

2. Падіння крана сталося в результаті обвалення стіни котловану внаслідок порушення техніки безпеки і регламенту будівельних робіт.

а) Роботи проводилися після затяжної (близько доби) зливи з подальшим підмерзання ґрунту.

б) Будівельний майданчик в даному місці має досить великий нахил.

3. Робітники, що знаходилися на майданчику, стверджують, що кранівник відмовлявся працювати в таких умовах, але його «змусили». Робочі в, основному, це трудяги з Української Бессарабії (етнічні болгари, як правило, дуже відповідальні і працелюбні), які ні секунди не були оформлені на даному підприємстві! Тобто, фактично, раби, і так на всіх будівництвах Одеси!!!

4. Робочі на об'єкті (земляки потерпілого) почали викликати швидку відразу після події, але карету швидкої  охорона не пустила до місця події, посилаючись на те, що це приватна територія.

5. Мені приблизно о 20.40 надійшов дзвінок, що оперативно-слідча група Приморського відділення поліції Одеського ГУМП ніяких слідчих дій не проводить, при цьому до сих пір ніхто так і не констатував смерть. Замість цього, на майданчику командують люди в штатському, і вже щосили працює автокран, нібито для звільнення затиснутого тіла. Я зрозумів, що родичам загиблого вже пропонували гроші для того щоб все «зам'яти».

6. Приблизно о 21.00 я вже був на об'єкті і дуже здивувався, що присутні на місці три співробітника поліції так і не змогли відповісти на питання, хто і коли констатував смерть людини, що роблять сторонні на місці передбачуваного злочину і які слідчі дії ними проводились?

7. Приблизно через 15 хвилин після мого приїзду, на мої заклики в ФБ почали підтягуватися журналісти і громадські працівники. Прибули ще поліцейські, в тому числі з автоматами.

в одесі баштовий кран вбив людину

8. Близько 22.00 поліцейські попросили всіх відійти на безпечну відстань від стріли, що присутні і виконали. В якийсь момент, на майданчику виявилося близько 20 кремезних хлопців без розпізнавальних знаків, що під'їхали на машинах охоронної фірми «Зевс». Насамперед вони схопили оператора 7-го каналу, у якого було підсвічування і камера з хорошим зумом, і виволокли його за межі будівельного майданчика. Потім теж саме зробили з журналісткою. У цей момент я звертався до співробітників поліції, але вони просто відверталися.

9. Охоронна фірма почала одного за іншим викидати людей з будівельного майданчика, як мені здалося, для того, щоб ніхто не міг зафіксувати або побачити сам момент підйому крана. Поліція ж не діяла і тоді, коли двоє з «Зевса» дістали пістолети і прямо над головами людей зробили шість (4 + 2) пострілів в повітря.

10. Я заліз на дах вагончика і продовжив зйомку вже зверху. Під час цього я помітив, що стропи, які до цього демонстративно кріпили цілу годину, насправді лише злегка натягнуті, а стріла продовжує перебувати на тому ж місці. У цей момент один з родичів забіг в котлован і почав кричати, що все це розіграний спектакль і він взагалі не розуміє, чому тіло з трьох годин знаходиться тут, якщо воно взагалі нічим не затиснуте ... Просто лежить зі стрілою поруч! Людина знаходиться в явному шоці і передбачає, що його друга могли просто залишити вмирати (недопуск швидкої), а цирк з краном і т.д. був необхідний для підняття техніки з подальшим інсценуванням нещасного випадку або смерті «бомжа» на території будмайданчика, адже люди то не оформлені.

11. Вже під завісу після 22.00, поліція нарешті викликала державну швидку допомогу, яка за фактом констатувала смерть людини, чиє тіло пролежало мінімум вісім годин на морозі.

12. Нарешті, вже о 23.10 тіло забрали представники похоронного агентства.

13. На майданчику в зоні моєї видимості було як мінімум три камери відеоспостереження, але чуття мені підказує, що ні відео, ні результатів судмедекспертизи нам не побачити. Вони опиняться під «таємницею слідства».

Згодом радник начальника ГУ Нацполіціі України в Одеській області Руслан Форостяк повідомив на своїй сторінці в Фейсбуці, що «Нещасний випадок на приватному будівництві в Одесі викликав великий резонанс».

в одесі впав баштовий кран поліція

Не торкаючись самого факту, все ж є необхідність надати об'єктивну інформацію, так звучать нарікання на адресу правоохоронців і набирають обертів конспірологічні теорії.

1. Інформація про нещасний випадок надійшла в Чергову частину ГУНП близько 15:45.

2. Вже о 16:15 на місці була швидка, яка констатувала смерть і повідомила про це в поліцію, після отримання офіційної інформації про подію було зареєстровано в ЖЕУ (журналі єдиного обліку) і направлено СОГ (слідчо-оперативну групу) Приморського ОП.

3. О 16:45 на місці була СОГ, враховуючи смерть робітника в обставинах в яких є ознаки ст. 272 (Стаття 272. Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою) заборонили чіпати сам кран і порушувати обстановку на місці події, в цей же час вирішується питання про внесення відомостей в ЕРДР (Єдиний реєстр досудових розслідувань) за ознаками зазначеного злочину.

Після появи активістів і журналістів виник конфлікт з охороною, один з охоронців (додаток - за деякими даними двоє) зробив кілька пострілів в повітря - за цим фактом порушено за ч. 4 ст. 296. Гільзи, зброю, стартовий пістолет вилучені, стрілок доставлений в райвідділ, дав письмові пояснення, його особа встановлена.

Смерть на будівництві в першу чергу це нещастя, найчастіше наслідок нехтування правилами безпеки робіт

Особи з числа відповідальних будівельної організації несуть кримінальну відповідальність за належне дотримання всіх необхідних вимог і правил захисту життя і здоров'я працівників на будівництві.

в одесі впав баштовий кран лікарі

Головний лікар комунального закладу «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Владислав Терлецький повідомив, що на лінію «101» надійшло два виклики з проханням прибути на Ланжерон.

«Перший виклик надійшов о 15:03, і ??вже о 15:15 бригада була на місці, однак на територію їх не пустили невідомі, заявивши, що там працює приватна швидка допомога. Інформацію про стан постраждалого не дали.

Другий виклик надійшов о 22:20, однак і цього разу люди в чорному перешкоджали і довго не пускали. Довелося пробиватися з боями. Поліція не перешкоджала, але і не зробила нічого, щоб провести швидку».

Владислав Терлецький додав, що, потрапивши до тіла робітника, медики констатували його смерть, але що стало її причиною, їм невідомо– цим повинні зайнятися експерти.

в одесі баштовий кран вбив молодого чоловіка

Ну і зовсім вже відмінну від усього вищесказаного версію висловив представник забудовника.

«Першою на місце прибула слідчо-оперативна група поліції, яка має всі повноваження в таких випадках. Вона провела всі необхідні процедури. Черговий судово-медичний експерт констатував факт смерті. Після цього почався процес вилучення тіла з-під техніки. У зв'язку з технічною складністю він тривав до пізньої ночі. Медики вилучили тіло після цього. Ніякого перешкоджання рятувальникам і швидкої, викликаної приватно, до або після цього моменту не здійснювалося. Навіть на відео видно, що ми пропустили на територію ктівістов і дали їм необхідні пояснення. Однак, разом з рядом активістів на будівельний майданчик, що є місцем події, до 9 години вечора прибуло кілька десятків невстановлених осіб. У той час ще проводилися роботи по підняттю техніки, на місці працювали фахівці МВС. Також на місці перебувала охоронна фірма «ЗЕВС», що надає компанії послуги з охорони майна будівельного майданчика».

Смерть людини в результаті нещасного випадку – це, безсумнівно, трагедія. Але коли навколо цієї трагедії зацікавлені особи починають накручувати версії, що суперечать одна одній, – це перетворюється в дешевий трагіфарс.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: кримінал, Україна, Відео
В тему

Останні матеріали