8 Січня 2019
Новини

Чи покращать таблетки травлення – Супрун

Чи покращать таблетки травлення – Супрун

В період новорічно-різдвяних свят щедрі та хазяйновиті українці звикли готувати стільки страв, що просто столи прогинаються. Звісно, усе це потрібно потім з’їсти, аби не пропало. Та й ще до кумів-друзів-похресників зайти, де також  будуть щедрі вгощання. Як наслідок – проблеми з травленням.

А ось завбачливі українці готують свій організм до цього заздалегідь, вживаючи перед застіллями  ферментні препарати. В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун пояснила, чи корисно вживати препарати, що допоможуть перетравити їжу.

Вона зазначає, що кілька таблеток до важкого застілля не врятують людину від переїдання. Найкращим способом, щоб вберегтися від цього, є їсти менше та не сподіватися на силу таблеток.

Все тому, що організм людини містить природні ферменти, які допомагають розщеплювати їжу – травні ферменти, які виробляє ротова порожнина, тонкий кишківник, підшлункова залоза. Основними з них є амілаза, яка розщеплює вуглеводи, протеаза розщеплює білки, а ліпаза – жири.

«Є  хвороби, через які ці ферменти не утворюються як слід. В цьому випадку й необхідні ферментні препарати. Ці ліки розроблені і вивчені передусім для пацієнтів з екзокринною підшлунковою недостатністю, муковісцидозом (спадкова хвороба), раком підшлункової залози чи після оперативних втручань на шлунку. Їм необхідні такі препарати, що в різних пропорціях містять важливі ферменти», - попереджає в.о. міністра охорони здоров'я.

Супрун не радить використовувати препарати, які містять ферменти, щоб більше з’їсти. Сучасна медицина не має достатньо доказів щодо безпечності та ефективності цих ліків при переїданні, порушенні дієти чи якщо є печії.

В.о. міністра охорони здоров'я наголошує, що перед призначенням ферментних ліків необхідно здати аналізи, які й підтверджують брак ферментів. Лікар також призначає необхідну дозу, а от самому пити таблетки скільки хочеться – не варто.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему