22 Грудня 2018
Новини

Що найперше робити при обмороженні та переохолодженні – Супрун

Що найперше робити при обмороженні та переохолодженні – Супрун

Морозяна зима в Україні зі снігопадами та хуртовинами може мати негативні наслідки для здоров’я людей. Так,  через різке похолодання організм може надміру переохолодитись чи й навіть людина може потрапити до лікарні з обмороженими частинами тіла. Тільки упродовж тижня від переохолоджень та обморожень постраждало 264 людини, 10 людей — померло. Про це попередила українців  в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

За повідомленням очільниці МОЗ, якщо людина відчуває тремтіння, млявість, виснаження, сонливість, порушення вимови та здатності мислити – це ознаки переохолодження. У дітей їх можна помітити, якщо шкіра яскраво-червона та холодна, а вони самі дуже мляві.

Тож як у випадку появи таких ознак надати людині першу допомогу?

За словами Супрун, якщо температура тіла вище за 34 градуси, слід зігріти людину в теплому приміщенні, дати поїсти й випити теплий безалкогольний напій. Окрім того, за необхідності їй можна запропонувати знеболювальне.

Водночас, якщо на людині мокрий одяг, то його треба зняти й замінити на сухі речі.

Супрун додала, що якщо температура тіла опустилася нижче за 34 градуси, необхідно викликати швидку допомогу, аби госпіталізувати потерпілого. До її приїзду важливо накласти на уражену ділянку тіла ватно-марлеву або бавовняну пов'язку, що дозволить трохи зігрітися.

У жодному разі при переохолодженні не можна розтирати шкіру снігом й опускати уражені кінцівки в гарячу воду. Також небезпечно прикладати їх до батареї чи обігрівача. Обморожені ділянки не можна рухати, а особливо масажувати.

Кілька важливих правил для зігрівання

Існує багато «традиційних» способів, щоби зігрітися. Натомість не всі справді дієві, більш того можуть бути навіть небезпечними для здоров‘я.

  • Одягайтесь аби не замерзнути та не спітніти. Якщо довго перебуватимете на холоді, пітнітиме та перевтомлюватиметеся — ви можете отримати переохолодження та обмороження.
  • Слідкуйте, щоб відкриті ділянки тіла були захищені теплим та сухим одягом.
  • Водночас важливо в морозну погоду не пітніти! Одягайте кілька більш легких светрів, а не один дуже теплий. Якщо буде спекотно — один з них можна зняти.
  • Не одягайте занадто багато речей, перш за все — вам має бути зручно. Велика кількість одягу, що стримує рухи — не найкращий варіант.
  • Верхній одяг має захищати від вітру та снігу. Краще, щоби до тіла щільно прилягав один шар одягу — до прикладу, термобілизна. Поверх нього — вільне вбрання. Така комбінація створить шар повітря, що грітиме тіло.
  • Не зігрівайтесь алкоголем. Гарячий глінтвейн чи горілка з перцем дають оманливе відчуття тепла. Алкоголь та низька температура на вулиці — небезпечна комбінація.
  • Не виходьте з дому голодними. Якщо змерзли — поїжте. Краще, щоб їжа була теплою. Важливо також пити достатньо рідини. Беріть з собою термос із гарячим напоєм, якщо плануєте перебувати довго на вулиці. І забудьте про “зігрівальний” ефект алкогольних напоїв:point_up:
  • Для посилення кровообігу рухайте руками, пальцями ніг. На морозі уникайте перевтоми — коли ви втомлені, то втрачаєте тепло швидше.
  • Не куріть. Куріння, зокрема нікотин, погано впливає на стінки судин. Це збільшує ризики порушити терморегуляцію.
  • Якщо треба довго бути на вулиці — кожні півгодини-годину заходьте у тепле приміщення чи в найближчий пункт обігріву.

У холодну пору року зігріти можуть й добрі наміри. За нагоди, пригостіть гарячим чаєм людей, що потребують тепла, та подбайте про безпритульних тварин, які залишились на вулиці!

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему