11 Грудня 2018
Новини

Історична несправедливість: у вбивстві матір'ю власних дітей звинуватили українських повстанців

Історична несправедливість: у вбивстві матір'ю власних дітей звинуватили українських повстанців

У вбивстві малолітніх чотирьох дітей власною матір'ю польські дослідники звинуватили Українську повстанську армію. 

Про те як це було пише "gazeta".

У ніч з 11 на 12 грудня 1923-го жінка з циганського табору поблизу села Антонювка біля Радома у Польщі Маріанна Долінська вбила 4 дітей.

Перебуваючи у стані божевілля, жінка повісила своїх дітей на дереві.

За тиждень до вбивства чоловіка Долінської арештували за крадіжку. Вона залишилася з дітьми без засобів для існування. Жінка не отримала допомоги з боку місцевої ромської та польської громади та тинялася з дітьми замерзаючими болотами. Від безвиході в неї стався психічний розлад. 11 грудня 1923-го близько восьмої вечора вона повісила на дереві 4 дітей, яких не могла прогодувати: 6-місячну Зофію, 3-річного Антонія, 5-річну Броніславу і 7-річного Стефана. Наступного дня Маріанна Долінська прийшла до поліцейської дільниці Родома і зізналася у скоєному.

Її заарештували, поліцейський фотограф зробив знімки дітей, яких вона повісила. Жінку обстежували польські психіатри. Для нагляду та лікування її направили до психіатричної лікарні у Творках. Долінською зайнявся директор закладу Вітольд Луневський. Хвора впадала у ступор на кілька днів або намагалася нанести собі поранення. Вона померла 1928-го й була похована на цвинтарі лікарні.

У рік смерті своєї пацієнтки Луневський опублікував у медичному журналі "Психіатричний щорічник" статтю "Маніакально-депресивний психоз у судово-психіатричній казуїстиці". Праця містила описи злочинів, скоєних хворими. Для прикладу психіатр розмістив фото дітей, вбитих Долінською. Іншу фотографію вбитих дітей опублікували у підручнику з судової медицини 1948-го.

Із невідомих причин, третій варіант фотографії повішених дітей використали для звинувачення бійців Української повстанської армії. Фото опублікували у вроцлавському журналі "На рубежі" із підписом "Польські діти, замучені та вбиті загоном Української повстанської армії в околиці села Козова у Тарнопольському воєводстві восени 1943-го (із зібрання Станіслава Кшаклєвського)". Згодом фото вбитих дітей з'являлося у польських публікаціях зі звинуваченнями на адресу українців.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: кримінал, Україна, Політика
В тему