5 Грудня 2018
Новини

В прес-центрі ООС розкрили обставини загибелі бійця Проданюка: «Зірвався і пішов воювати»

В прес-центрі ООС розкрили обставини загибелі бійця Проданюка: «Зірвався і пішов воювати»

У середу, 5 грудня, на мості через річку Сіверський Донець відбулася передача збройними формуваннями РФ тіла загиблого військовослужбовця ЗСУ Сергія Проданюка українській стороні. Посередниками виступили «афганці». Про це пише видання «Новинарня».

Печальна процедура проходила поблизу міста Щастя у присутності наглядачів міжнародної місії ОБСЄ. Подію широко висвітлювали інтернет-ресурси самопроголошеної «Луганської республіки» і згодом опублікували багато фото.

Факт передачі тіла українським військовим зі служби «Евакуація 200» журналістам «Новинарні» підтвердили в структурі ООС. Не вперше посередниками в цій вимушеній взаємодії супротивників виступили представники ГО «Союз ветеранів Афганістану Луганщини».

Згодом «афганець» Сергій Шонін розповів сепаратистському виданню «ЛИЦ»: «Нами було передано тіло разом з особистими речами військовослужбовця української армії Проданюка представникам Міністерства оборони за проектом “Евакуація 200”. Передача відбулась, як завжди, на високому рівні. Була обопільна “тиша”, тому попередньо погодили, спустили [тіло до мосту у Щасті] та передали тіло і особисті речі представникам [України] для подальшої його передачі родичам і поховання».

«Новинарня» взяла коментар у голови прес-центру ООС Леоніда Матюхіна. Військовий чиновник спростував побрехеньки бойовиків про те, нібито Проданюк був одним зі складу «української диверсійно-розвідувальної групи», яка ішла звільняти окуповане село Сокільники та підірвалася на «власному» мінному полі, зазнавши значних втрат: п’ятеро убитими і вісім – пораненими.

За словами речиника Операції об’єднаних сил, Сергій Проданюк один «зірвався й пішов воювати» за лінію зіткнення. «Він у жодному разі не зрадник», – сказав Матюхін, додавши, що, крім підриву, солдат 10-ї бригади мав вогнепальні поранення. Відомо, що Проданюка «сепари» намагалися захопити в полон, та він обрав прийняти останній бій і вчинив самопідрив, при цьому загинув також один із бойовиків. 

Нагадаємо, боєць 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади Сергій Проданюк був оголошений зниклим безвісти 29 листопада, після бойового зіткнення його підрозділу зі супротивником у районі селища Кримське Луганської області. Невдовзі сепаратисти заявили, що у них перебуває тіло убитого українського бійця, і поширювали інформацію, нібито ЗСУ не вживають заходів, щоб забрати свого «двохсотого». У свою чергу у штабі ООС такі закиди назвали ворожою пропагандою і запевнили, що заходів для евакуації загиблого вживали одразу. 

Знімки передачі тіла загиблого воїна, зроблені сепаратистським «ЛИЦ»:

Сергій Проданюк

ЛНР

передача тіла

війна на Сході України

процедура передачі тіла загиблого бійця

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему