5 Грудня 2018
Новини

Межа цинізму: на Дніпровщині сиротам вручили ключі від загидженої «заброшки» без вікон і дверей

Межа цинізму: на Дніпровщині сиротам вручили ключі від загидженої «заброшки» без вікон і дверей

У Дніпропетровській області обездоленим дітям замість належної житлоплощі із нормальними умовами для гідного існування виділили закинуту будівлю, розграбовану і загиджену, навіть підходи до якої поросли  чагарником. У такій «заброшці» (на фото), де мародери розтягли що могли, місцева вада пропонує жити сиротам….

Про це повідомив на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба. Дитячого омбудсмена обурили «хороми», які дніпровські чини виділили для дітей, позбавлених батьківського піклування. Кулеба назвав відповідальних за таке неподобство «бездушними».

За словами дитячого омбудсмена, хоч «проблема забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, непоодинока», та зазвичай влада на місцях намагається вирішити її і діти отримують пристойне житло.

«Але інколи це перетворюється в суцільний жах. І виною цьому є бездушні і безвідповідальні чиновники на місцях. Для прикладу Васильківська сільська рада Петропавлівського району Дніпропетровської області, – пише з гіркою іронією Микола Кулеба. – У 2015 році «дуже вдало» вирішила проблему житла двох дітей, які «позачергово» отримали цю «розкішну квартиру». Без вікон, без дверей, без комунікацій, в непридатному для проживання приміщенні».

«Тобто, на думку місцевої влади, це житло – місце, де можуть проживати діти? Це приниження для дітей та порушення їхніх прав!» – обурюється дитячий омбудсмен.

За словами Кулеби, він надіслав запит на ім’я дніпровського губернатора і цей випадок уже перевіряють. Такий інцидент неабияк розлютив Уповноваженого у справах дітей.

«Діти вже давно мали бути на квартирному обліку, а опікуни мали не лише отримувати гроші, а й подбати про подальшу долю дитини! Вважаю, що Служба у справах дітей не виконала належним чином свої обов’язки. Як результат: діти-сироти й діти, позбавлені батьківського піклування, які виходять з-під опіки або з інтернатного закладу, опиняються просто на вулиці! Це призводить до того, що вони скоюють злочини, не можуть адаптуватися до життя в суспільстві, просто не знають, що їм робити далі!» – вибудував причиново-наслідковий ланцюжок чиновник, що стоїть на захисті прав дітей в Україні.

сироти Дніпропетровська область

За словами Миколи Кулеби,надати таким дітям пристойне житло, щоби вони в подальшому змогли адаптуватися в суспільстві, отримати гідну роботу, – прямий обов’язок місцевої влади.

«Хочу нагадати місцевим чиновникам, що безпека і благополуччя дітей зі статусом «дитина-сирота» чи «дитина, позбавлена батьківського піклування» – їхня особиста відповідальність! Дбайте про них, як про власних дітей!» – підсумував дитячий омбудсмен і опублікував фотографії «розкішної квартири», в якій пропонували жити дніпровським сиротам.

житло для сиріт

заброшка

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему