4 Грудня 2018
Новини

Убивав витончено: у Києві цілу сім’ю отруїли високотоксичним талієм

Убивав витончено: у Києві цілу сім’ю отруїли високотоксичним талієм

Особливо вигадливий спосіб убивства для батька та сина обрав душогуб, який досі гуляє на свободі.

В столиці резонансне вбивство: від отруєння високотоксичним металом талієм помер 21-річний хлопець, а зараз ті самі моторошні симптоми – випадіння волосся, параліч ніг і страшні болі – у його батька та в колеги останнього. Про цей випадок пише видання «Факти.юа».

Київську сім’ю хтось свідомо труїв талієм, маючи найлихішу мету. Першим від токсичної речовини помер 21-річний киянин Максим Білоконь. Спершу в хлопця проявилися симптоми, подібні до грипу. Пізніше відмовили нижні кінцівки і стало лізти волосся. Лікарі на встановлення причини витратили місяць, а коли поставили діагноз, було запізно: в молодого пацієнта пішли необоротні зміни. Максим помер. Та на цьому біди родини Білоконів не припинилися: через сорок днів до лікарні з такими ж проявами потрапив тато Максима, якому стало зле одразу після поминок. Те саме сталося із колегою чоловіка. В обох аналізи підтвердили отруєння талієм. Вони живі, та не можуть ходити, в обох жмутами випадає волосся і мучать страшні болі. Хто отруїв талієм цілу родину?

Журналісти поговорили із матір’ю убитого хлопця Оксаною Білоконь.

«Чоловік уже три тижні в лікарні. В нього випадає волосся, біль по всьому тілу. Він може дійти максимум до лікарняного туалету, і то на милицях.  Його колезі не набагато краще. Лікарі зупинили подальше поширення отрути, та ніхто не знає, що буде далі. Коли Володі стало погано, ми хоча би підозрювали, що то може бути талій. Лікарі змоги оперативно почати лікування, а у випадку з нашим сином дорогоцінний час було втрачено… Максиму ставало дедалі гірше, та жоден лікар не міг сказати, що з ним відбувається…» – крізь сльози розповідає жінка.

За її словами, першими симптомами в сина було оніміння кінцівок. Уночі хлопець відпрацював (студент Національного авіаційного університету, ночами він підробляв таксистом). А наступного дня самопочуття різко погіршилося. Спершу подумали, що то якийсь вірус. Максим мимохідь згадав, що минулої ночі разом зі старим знайомим пили каву і ця кава видалася йому дивною: якась надто гірка і тягуча. Хоча раніше не раз купував напій у тій точці. Далі став жалітися рідним на поколювання в руках і ногах. Після чого почалися страшні болі. Казав, що відчуття такі, наче шкіру живцем здирають. Через дві доби вже не міг підвестися. В лікарні йому зробилося тільки гірше, посипалося волосся, гаснув на очах. А білі халати не могли встановити діагноз. Коли хтось нарешті здогадався, що то може бути ураження організму токсичного генезу, було запізно...

Згорьована мати оповідає далі: «Мені казали: можливо, це отруєння якимось токсином. Але яким? Устаткування лікарні не дозволяло проводити таких досліджень. Лікарі розводили руками. Я телефонувала в Інститут токсикології, та ніхто не відповідав. У поліклініці токсикологічне відділення закрите на ремонт ось уже 15 років... А в Науково-дослідному інституті гігієни праці і профзахворювань, де могли зробити такі аналізи, всі були у відпустці...» 

Так жінка билася об стіну, доки не натрапила на приватний медичний центр, де погодилися провести таке дослідження. Результати шокували: в організмі виявили перевищення вмісту талію. Пізніше підтвердження прийшло і з Німеччини, куди надсилали зразки Максима. Та ці висновки запізнилися.

«В організмі сина пішли необоротні процеси. Він уже не міг говорити, марив, почалися галюцинації. Максим впав у кому. Через сильне ослаблення організму розвинулася тяжка бронхопневмонія. Максима не врятували», – розказує Оксана Білоконь.

А на сороковини по синові погано стало уже Володимиру Білоконю. Того дня чоловік, як велять традиції, приніс на роботу символічне вгощання, щоб пом’янути померлого. Та одразу після цих поминок він і ще один колега почулися зле. Інші співробітники, які теж там були присутні, ні на що не скаржилися. Цього разу лікарі одразу перевірили здогади про талій, і ті підтвердилися.

Тим часом поліціє бездіє, кримінальне провадження у цій справі не розслідується. За словами матері і дружини отруєних талієм, правоохоронці досі не спромоглися навіть перевірити машину, де були знайдені підозрілі кульки металічного кольору. Каже, чоловік їздив цим автомобілем і невдовзі потрапив до лікарні з тим самим діагнозом, що й син. Утім, колега пана Володимира, якого теж отруїли, у це авто не сідав…

Поки поліцейські нічого не роблять, у подружжя, яке перебуває в розпачі, свої здогадки. «Є людина, яка напередодні отруєнь спілкувалася і з сином, і з чоловіком. Тобто з Максимом він бачився перед тим, як синові стало погано, а з Володею – на поминках по Максиму. Ця людина ніби  дружила з нашою сім'єю, але я вже нікому не вірю…» – каже жінка.  

Талій – сріблястий метал із сіруватим відтінком, не має смаку і запаху. Належить до високотоксичних отрут. Для летального результату досить грама. У Максима Білоконя виявили 80 грамів. Талій проникає в організм не тільки через травний тракт, але і через шкіру і органи дихання. Небезпека ще й у тому, що перші ознаки отруєння ним нагадують грип. Цей елемент широко застосовується в промисловості, тож убивці дістати його було не надто важко...

«Це вбивство людини, вчинене суспільно небезпечним способом, – сказав «Фактам» адвокат сім'ї Білоконів Анатолій Калинюк. – І замах на вбивство ще двох осіб, які зараз у лікарні у важкому стані. Кримінальне провадження зареєстровано в Деснянському райвідділі поліції, але розслідування не ведеться. Експертизи не проводять, свідків і потерпілих не допитують. Досі навіть не оглянули автомобіль, на якому їздив покійний Максим Білоконь, а потім і його батько. Оксана Білоконь уже ходила із цього приводу на прийом до начальника київського головуправління поліції, але навіть після цього справа не зрушила з мертвої точки. Поки що всі дослідження, які є в справі, проводилися коштом самих потерпілих, за їхньою ж ініціативою. А йдеться про отруєння цілої родини високотоксичною речовиною! Я не розумію, чому поліція не діє».

Тим часом жінка, у котрої якийсь, як вона припускає, «божевільний» забрав сина і мало не забрав чоловіка, боїться і за своє життя: «Мені страшно думати про те, що людина, яка отруїла нашу сім'ю, зараз на волі. І ми не знаємо, хто це і який має мотив. Я читала історію Тамари Іванютин – шкільної посудомийки, яка спеціально труїла талієм дітей (Ця історія 1987 року трапилася в Києві в школі № 16. Іванютин разом із сестрою і батьками отруїли розчином Клерічі, що містить талій, мінімум 13 осіб. Саму Тамару пізніше розстріляли , а її рідних засудили до тривалого ув'язнення. – Ред.) Не здивуюсь, якщо в нашому випадку теж діє якийсь божевільний. Я боюся за себе і за своїх близьких».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: кримінал
В тему