4 Грудня 2018
Новини

4 грудня – одне з 12-ти найбільших у році християнських свят

4 грудня – одне з 12-ти найбільших у році християнських свят

4 грудня – Введення у храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Пріснодіви Марії.

Введення має один день перед і чотири дні післясвята. Святе Євангеліє нічого не говорить нам про подію введення в храм Богородиці. Про передісторію свята довідуємося з Протоєвангеліє Якова і Псевдоєвангеліє Матфея.

Із цих джерел довідуємося, що батьки Пречистої Діви Марії – святі Йоаким і Анна, – будучи бездітними, дали обіцянку, що, як у них з’явиться дитина, то віддадуть її на службу Богові у храм Єрусалимаський. Господь Бог вислухав їхні молитви і дав їм донечку. І коли їй було три роки – привели доньку до храму. Первосвященикові Захарію було дано знати від Духа Святого, що до храму має прийти майбутня Матір Божа, і він разом зі священиками в пишному вбранні вже чекав Діву на паперті, до якої вели п’ятнадцять сходинок. На кожній із цих сходинок співали один псалом.

На першу сходинку батьки поставили маленьку Марію, а далі Вона пішла вже сама прямо до первосвященика Захарія. Архієрей взяв Богом обрану Отроковицю за руку і, натхненний від Духа Святого, провів її до найголовнішої частини храму, в Святеє Святих, куди в стародавні часи вносили з духовною радістю кивот Божий. Туди за законом дозволялося входити тільки одному архієрею один раз на рік, при тому з жертовною кров’ю, яку він приносив за себе і за людські провини (Євр. IX, 7). Дивувалися всі, хто там був, а в церковних піснях сказано, що навіть ангели дивувалися, як Діва увійшла в Святеє Святих.

4 грудня – Введення

Діва Марія залишилась при храмі, де згодом під опікою первосвященика й священиків одержала досить високу освіту й гарне побожне виховання і навчилась різним ручним роботам. Пресвята Діва Марія прожила при храмі Єрусалимському майже дванадцять років.

Настав час, коли Марія мала залишити храм і, як інші дівчата, вийти заміж. Вона пояснила первосвященику і священикам, що від зачаття Свого посвячена батьками єдиному Богу і Сама дала обітницю зберегти Себе непорочною, а тому не може вийти заміж.

Для нетлінного збереження непорочності Свята Діва в 15 років за порадою і згодою священного Собору була заручена зі своїм родичем праведним старцем Йосифом, який дав обітницю оберігати дівочу честь Марії, вважаючи себе тільки названим  її чоловіком. Марія переселилась із храму в Назарет, у будинок праведного Йосифа.

4 грудня – Введення

На згадку про Введення Пресвятої Богородиці у храм Єрусалимський 4 грудня церква започаткувала це свято. Перші згадки про нього можна знайти у переказах палестинських християн IV ст., де оповідається, що цариця Єлена побудувала храм Введення Богородиці.

На прикладі Богоотців Іоакима і Анни, які посвятили свою дочку з юних літ Богу, ми бачимо, що й нам, батькам-християнам, потрібно з ранніх літ займатись духовним вихованням своїх дітей. Адже ознайомлення дітей із Законом Божим і святим словом церкви допоможе їм у майбутньому стати чуйними і добрими людьми.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему