16 Листопада 2018
Новини

Об’єднуючись у ОСББ, лучани капітально відновлюють навіть старі будинки

Об’єднуючись у ОСББ, лучани капітально відновлюють навіть старі будинки

Близько 400 ОСББ уже функціонують у Луцьку, дивуючи неймовірними змінами в житлових будівлях, де вдається здійснити ряд капітальних ремонтних робіт, відремонтувавши та утепливши приміщення.

Фінансування програм розвитку ОСББ у нашому місті зросло у п’ять разів і цьогоріч сягнуло близько 13 мільйонів гривень. Луцьк – серед лідерів за кількістю створених ОСББ в Україні, а досвід лучан підтверджу: навіть у будинках 40-літньої давності після об’єднання співвласників вдається здійснити справжній переворот.

– Нові індивідуальні теплові пункти (ІТП), капремонт покрівель і комунікацій, заміна вікон та дверей – усі ці та багато інших заходів реалізуємо у багатоповерхівках Луцька за програмами сприяння і розвитку ОСББ, – каже перший заступник луцького міського голови Григорій Недопад. – І якщо раніше чимало людей із пересторогою ставилися до створення та діяльності ОСББ, то сьогодні мешканці бачать ті разючі зміни, що відбуваються в їхніх оселях. Навіть у старих будинках впроваджуємо програми термомодергізації та енергозбереження, завдяки чому в під’їздах і у квартирах стає тепло, охайно і затишно. ІТП дозволяють економити на опаленні, люди дивуються, отримуючи платіжки із удвічі меншими сумами за тепло. Крім того, за допомогою ІТП можна регулювати рівень обігріву – зменшувати його в теплу погоду і посилювати в холодну. Луцька міська рада щороку збільшує фінансування програм розвитку ОСББ, і надалі збережемо цю тенденцію.

– Григорію Вікторовичу, в яких будинках створення ОСББ викликало найбільш разючі зміни?

– Навіть у будинках, яким по 40 років, сьогодні маємо приклади успішного створення і діяльності ОСББ за програмою підтримки 70% на 30%, згідно з якою 70% вартості ремонтних робіт оплачує Луцька міська рада. До прикладу, ОСББ «Залізничник 53», в якому більшість мешканців – люди пенсійного віку. Тут капітально відремонтовано покрівлю, здійснено заміну вікон, проведено ряд ремонтних робіт. Мешканці дуже задоволені, оскільки отримали результат, нічого не втративши при цьому. Навіть ті 30% вартості робіт, які сплачують мешканці, значною мірою перекриваються коштами, які мешканці вносили за утримання будинку.

Григорій Недопад

В ОСББ «Інтернаціоналіст» здійснено повну заміну оснащення та комунікацій, встановлені нові мережі, які забезпечать тепло і економію у будинку, також замінені вікна та двері у під’їздах і на сушках. В ОСББ «Злагода-довіра» встановлено індивідуальний тепловий пункт та проведено ряд інших робіт. В ОСББ «Київський майдан, 3» та «Київський майдан, 5» здійснено капітальний ремонт покрівель, а отже, дахи там більше не протікатимуть. В ОСББ на вул. Конякіна триває утеплення фасаду – будинок стане не лише теплим, але і дуже привабливим та сучасним зовні. Схожих позитивних прикладів у місті стає дедалі більше.

– Якщо мешканці мають намір створити ОСББ, із чого їм варто починати?

– Спочатку необхідно провести установчі збори і зібрати підписи більше від 50% мешканців, які підтримують рішення створити ОСББ, – розповідає Григорій Недопад. – Далі потрібно вибрати голову. Наголошу, успіх ОСББ значною мірою залежить від правильно обраного голови. Якщо на прикметі немає кандидатури, яка задовольнила б усіх мешканців, можна запросити до співпраці людину, яка вже має досвід створення ОСББ і веде кілька будинків. Такі люди вже мають репутацію, можна розпитати про них у мешканців будинків, де їх вже обрано головами. Отримавши необхідну інформацію, варто запросити майбутнього голову на зустріч із людьми і отримати від представника всю детальну інформацію. Очолити ОСББ може і житель будинку, якого підтримує громада. В такому випадку всю детальну інформацію та повну підтримку і супровід у процесі створення ОСББ можна отримати в Департаменті ЖКГ Луцької міської ради.

– Які програми підтримки діяльності ОСББ сьогодні працюють у Луцьку?

– ОСББ Луцька все активніше долучаються до програми співфінансування 70% на 30%, – розповідає керівник Департаменту ЖКГ Юрій Крась. – За ці кошти в будинках встановлюють індивідуальні теплові пункти, здійснюють заміну вікон і дверей у під’їздах, ремонтують дахи та підвали тощо. До речі, програма враховує кількість субсидіантів у будинку, цей показник впливає на збільшення фінансування із міської казни.

Ще одна програма – відшкодування тіла кредиту. Об’єднання співвласників здійснюють у своїх будинках енергоефективні заходи, виникає потреба у залученні кредитних коштів, що і роблять ОСББ, укладаючи кредитні договори на проведення робіт із заміни вікон та дверей у місцях загального користування, влаштування індивідуальних теплових пунктів, заміну внутрішньобудинкових мереж на енергоощадні та на утеплення фасадів житлових будинків. Частина суми кредитів на впровадження енергоощадних заходів відшкодовується саме за кошти з міського бюджету.

– Як ОСББ мають виходити із ситуації, коли серед мешканців будинків є боржники?

– Є різні категорії боржників, і до них потрібно підходити індивідуально. Зрештою, жодне ОСББ не припинило своєї діяльності через наявність боржників. Крім того, їхня кількість зменшується, коли мешканці стають зацікавленими в результаті діяльності ОСББ, коли правління об’єднання ставить за мету забезпечити стабільність своєї роботи та налагодити комунікацію з сусідами. Якщо борги співвласників перед ЖЕКом або управителем існували до створення ОСББ, законних підстав для покладення на об’єднання відповідальності за колишні борги співвласників немає. За винятком, якщо ОСББ добровільно взяло на себе такий обов’язок, закріпивши його в письмовому договорі, що малоймовірно.

– Людей часто лякає необхідність оформляти кредити на модернізацію будинків, як у такому випадку переконуєте мешканців?

– Я завжди відповідаю людям, що їхній будинок із роками кращим не стає. І що далі, то більше він потребуватиме витрат і фінансових вкладень, – зауважує Юрій Крась. –  Ніхто інший, окрім самих мешканців, не змінить ситуації докорінно. Поки є такі можливості і такі вигідні для мешканців програми підтримки, варто ними користуватися. Бо прогнозується подальше зростання кількості ОСББ і, відповідно, збільшення попиту на участь у програмах співфінансування.

Позитивно відгукуються про співпрацю із Луцькою міською радою керівники ОСББ Луцька, яким вже вдалося втілити ряд ініціатив, залучивши кошти з міського бюджету.

– На обох будинках – Київський майдан, 3 та 5 – здійснено капітальний ремонт покрівель, – зазначає керівник даних ОСББ Наталія Прищук. – Ми брали участь у програмі співфінансування – і сьогодні мешканці дуже задоволені результатом. Проводимо ремонті роботи із заміни каналізаційних труб, вже замінили чотири стояки від першого до девятого поверхів. З надходженням коштів, впроваджуємо нові види робіт. Люди переконалися, що ОСББ – це ефективний механізм для поліпшення умов життя, тому рекомендуємо усім створювати об’єднання співвласників, навіть якщо будинки старі. Головне – розумно і виважено підійти до цього процесу.

– У підвалі нашого будинку повністю замінені каналізаційні труби на нові, якісні та сучасні, – каже керівник ОСББ Микола Лівак. – Раніше тут стояли «чугунки», вони вже мали значні ушкодження, тріщини. Тепер проблему усунуто. Капремонт внутрішньобудинкових мереж холодного і гарячого водопостачання, опалення і каналізації ми здійснили за програмою співфінансування 70% на 30%. Провели нову трубу холодного водопостачання, запірну арматуру замінили на всій системі опалення. Здійснено великий обсяг роботи, адже будинок має чотири під’їзди. Друга програма із відшкодування тіла кредиту дозволила нам замінити вікна і двері на сушках і на вході у під’їзди.

– Ми вдячні Луцькій міській раді за підтримку в процесі створення ОСББ і реалізації програм, бо власними коштами люди такого обсягу робіт не осилили б, – каже голова ОСББ «Злагода-довіра» Валентина Гаврилюк.

– Приємно, що люди, створюючи ОСББ, починають із особливою турботою ставитися до свого майна, бережуть чистоту і порядок, дійсно гордяться тими змінами, що відбуваються у їхніх домівках, та й загалом почуваються значно краще та комфортніше, починають вірити в те, що у нинішніх умовах можна багато чого змінити і поліпшити своє життя, – зауважує Григорій Недопад.

Ольга Федоренко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: економіка, Україна, Волинь
В тему