9 Листопада 2018
Новини

Львівські школи закривають на карантин через кір

Львівські школи закривають на карантин через кір

Неймовірних спалах кору фіксують цього року в Україні. Прикро, що почастішали летальні випадки: з початку року 15 людей померли, більше ніж 36 тисяч людей захворіли

«Якщо рівень захворюваності залишиться на такому ж рівні, до кінця року кількість хворих на кір може перевищити найвищий показник захворюваності, що був зафіксований в Україні з 1991 року»", - заявили у МОЗ.

Услід за Прикарпаттям та Закарпаттям, кір в останні дні атакував Львіщину.

Зокрема, станом на сьогодні, у чотирьох навчальних закладах через кір призупинили навчальний процес: школах сіл Рудне, Лапаївка і в двох закладах Зимної Води, повідомляють місцеві ЗМІ.  При цьому, хворіють і учні, і дошкільнята.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В одній із шкіл Прикарпаття на кір захворіли практично всі щеплені діти

«Щеплення серед дитячого населення і серед дорослого збільшилася. Мами щодня звертаються в амбулаторію для того, щоб провести вакцинацію», - розповіла завідувачка амбулаторії сімейної медицини Рудний Юлія Мокрик.

Тимчасово призупиняють навчання і в сусідніх селах. У Лапаївці спалах кору почався ще 10 жовтня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Львівщині знову помер малюк з діагнозом кір

І, хоча, у навколишніх селах Львівщини педагоги призупинили навчальний процес, щоб уникнути поширення захворювання, у Львові школи працюють, хоча тут кір підхопили 143 школярі та 20 дошкільнят.

Області з найбільшою кількістю хворих на кір*:

  • Львівська - 7 364
  • Івано-Франківська - 3 612
  • Закарпатська - 3 459
  • Одеська - 2 550
  • Київ - 2 409

За даними МОЗ, наразі «в Україні достатньо вакцин для проведення планової та посиленої імунізації проти кору».

Найбільший приріст захворюваності на кір спостерігається якраз в тих областях, де рівень охоплення плановою вакцинацією найменший.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Страшна хвороба атакує Волинь

Чим небезпечний і як захиститися від кору

Кір - це інфекційна хвороба, яку викликає вірус Morbillivirus. Він небезпечний тим, що легко поширюється, спричиняє ускладнення і навіть смерть, і ліків від нього не існує.

9 з 10 неімунізованих людей хворіють на кір після контакту з хворим. Це одна з найпоширеніших причин дитячої смертності у світі. Від кору помирають три-п'ять людей на 1000 заражених.

30% хворих на кір матимуть такі ускладнення, як втрата слуху, енцефаліт і пневмонія.

Кір викликає імунну амнезію - нездатність адекватно реагувати на інфекцію. Вона триває наступні кілька років після хвороби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У селі поблизу Луцька понад півсотні школярів захворіли на кір

Як захиститися від кору: вірус кору вражає передусім клітини імунної системи і поширюється ними усім тілом. При цьому вірус пригнічує вроджений противірусний імунітет.

Лише специфічні до вірусу кору антитіла (імуноглобуліни) його нейтралізують і виводять з організму.

Діти до одного року мають антитіла від матері - вони здатні проходити крізь плаценту. Тому важливо, щоб майбутня матір мала протикоровий імунітет. Старші діти, які не були вакциновані, вже не мають антитіл.

*Дані, станом на 8 .11.2018.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, львів
В тему