9 Листопада 2018
Новини

Луцьк і Таїланд мають спільних героїв: королеву – лучанку (фото)

Луцьк і Таїланд  мають спільних героїв: королеву – лучанку (фото)

Лучани не одноразово прославляли рідне місто своїми досягненнями, звитягами. Прое, чи не найбільшої честі здобула молода дівчина – Катерина Десницька, яка народилася в Луцьку та доля її завела за коханням до далекого Таїланду.

Сьогодні на батьківщину відомої волинянки завітав Почесний консул Королівства Таїланд в Україні Михайло Радуцький. У рамках його перебування заплановано відкриття виставки «Катерина Таїландська» та презентація книги «Катя і принц Сіаму».

Розпочався ж візит до нашого міста Почесного консула Королівства Таїланд в Україні із зустрічі з секретарем Луцької міської ради, виконувачем повноважень міського голови Григорієм Пустовітом.

«Добре, що є речі, які об'єднують народи», - наголосив Пустовіт.

Консул Таїланду в Луцьку

Почесний консул Королівства Таїланд в Україні Михайло Радуцький подякував Григорію Пустовіту за зустріч, за підтримку у проведенні презентації перекладу на українську мову книги «Катя і принц Сіаму», автором якої є внучка Катерини Десницької Наріса Чакрабонґсе, й відкритті виставки «Катерина Таїландська».

За його словами, постать королеви-лучанки у Таїланді сприймається неоднозначно. Вона увійшла у королівську родину, хоча була європейкою.

Нагадаємо, Катя Десницька – принцеса Сіаму (тепер Таїланд) На Пхітсанулок, дружина сіамського принца Чакрабонґсе Буванаф (Чакрабона). Дівчина народилася в родині голови Луцького окружного суду Івана Степановича Десницького.

1904 — після закінчення гімназії Катерина поїхала до Петербурга,  де навчався її брат Іван. У березні 1905 року на балі для георгіївських кавалерів Десницька познайомилася з гвардійським гусаром.  Він виявився принцом Сіаму й сином короля Рами V.

Молодий Чакрабонґсе прибув до російської столиці 1898 року й був зарахований до імператорського Пажеського корпусу, де здобували освіту виключно діти російської дворянської еліти.

Між молодими людьми спалахнуло кохання. Але були великі перешкоди щодо одруження. Принц сповідував буддизм — Катерина була православною.  Молодята таємно обвінчалися в грецькій церкві Святої Трійці та провели медовий місяць у Єгипті.

За ритуалом, принц не міг з'явитися в столиці Сіаму з невідомою жінкою, ще й до тогож європейкою. Тому залишив Десницьку в Сінгапурі, у вірних людей. Король подарував принцу щойно збудований палац Парускаван. Принц перевіз туди Катерину.

Сіамська королівська родина сприйняла цей шлюб як мезальянс, і Десницьку при дворі не прийняли. Ситуація не змінилася навіть із народженням у Катерини королівського онука Чули.  

Десницька  з сином Чулою

Проблеми в сімейному житті з'явилися, коли 1918 року королть закохався в принцесу Чаваліт, дочку принца Роді, свого далекого родича. Катерина важко це переживала, адже в королівській родині Сіаму практикували багатожонство, і чоловік просив її змиритися із суперницею. Але вона вимагала розлучення. Відмовилася від великих аліментів, згодилася лише на 1200 фунтів річних.

Подружжя розлучилося. Їхній син Чула Чакрабонс залишився у Сіамі, бо був сином спадкоємця престолу, а Катерина Десницька влітку 1919 р. виїхала до свого брата-дипломата в Шанхай. У Китаї стала до праці в Червоному Хресті.

Досі жива внучка Катерини Наріса Чакрабон.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, Фото
В тему