9 Листопада 2018
Новини

Що думають лучани про рідну мову: сьогодні День української писемності та мови

Що думають лучани про рідну мову: сьогодні День української писемності та мови

Сьогодні, 9 листопада, в Україні відзначають День української писемності та мови. Це свято відзначається щорічно ще із 1997 року, коли його затвердив тодішній президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій.

За православним календарем, на 9 листопада припадає день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні мовні квоти пропонують запровадити і для друкованих ЗМІ

Наш кореспондент дізнавався у лучан, чи знають вони про сьогоднішнє свято і що думають про рідну мову.

Олена, студентка 3 курсу Східноєвропейського національного університету: «Рідною мовою я вважаю українську. Це мова, якою я слухала колискову, мова моїх батьків. Мова,яка дуже гарна і мелодійна. Так, я знаю про сьогоднішнє свято. Ми з друзями минулого року писали радіо диктант, цього річ поспішаю, тому не писатиму…»

Наталя Миколаївна, продавчиня кіоску преси: «Я знаю, що таке свято є, а воно сьогодні? (посміхається – авт.). Намагаюся говорити українською мовою, але дуже багато в нас суржикових слів. Хоча діти зараз і говорять українською, в їхній мові все більше нових іноземних слів, які стосують комп’ютерів, автомобілів. Але приємно те, що в Луцьку, все-таки, більше читають і купують україномовну пресу, це не  може не тішити…»

Станіслав, водій маршрутки: «Розкажу вам історію: якось,коли ще пасажирам давали квитки, одна молода дівчина сіла на крісло біля мене, і коли я їй протягнув його зі словами: «Тримайте свій білет», вона посміхнулася і каже: «Це не  білєт, а квиток, білета не візьму, а за квиточок дякую!». З того часу я почав казати «квиток». Отак потрошки молодь вчить нас рідної мови…»

Наталя з синочком Андрійком, молода мама: «Я дуже хочу, щоб моя дитина розмовляла незасміченою українською мовою. Ще змалку, навіть коли син не розумів усіх слів, завжди намагалася говорити грамотно, адже як спілкуються в сім’ї, так і далі вже доросла дитина говоритиме. Іноді поправляю чоловіка, раніше він сердився, але зараз сприймає це добре і виправляється».

Яків Васильович, пенсіонер: «Що я можу сказати, мені пізно вчитися, вже як говорив, так і буду. Раніше всі партійні плакати, планьорки були російською мовою, спеціально так проводили. То нікуди було діватися. А молодь хай вчить і знає рідну українську мову. Про свято таке не знав…»

Школярі молодшої ланки НВК №26-ліцей Артем, Макс і Поліна: «Ми дуже любимо нашу вчительку української мови, вона нам цікаво все пояснює, а на диктанті теж іноді підказує. Задає вірші вчити, але не дуже сувора. Ми її любимо, а також українську мову, яку вона викладає, бо все легко і доступно. Про свято ми знаємо, бо мали відкритий урок до якого готувалися і він пройшов весело і цікаво. Ми багато співали, розказували вірші, були вікторини…».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олександр Положинський: «Люди, слухаючи мої пісні, не знають, що вони мої»

Нагадаємо, головною традицією сьогоднішнього свята вважається загальнонаціональний радіодиктант, в якому можуть взяти участь всі охочі. Акція, створена для популяризації української мови, цього року проходить вже в 18 раз. Офіційним гаслом диктанту 2018 року стало #пишеморазом.

До речі, на державному рівні також серйозні поступи в бік розвитку української мови. Зокрема, нещодавно набули також чинності норми закону, якими кількість україномовних пісень на радіо збільшилася до 35%. Квота повинна зберігатися протягом доби і в часових проміжках з 07:00 до 14:00 і з 15:00 до 22:00.

При цьому частка передач державною мовою має становити не менш ніж 60%.

Збільшити квоти хочуть і для друкованих видань в Україні.

Статистика української мови в країні

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь
В тему

Останні матеріали