25 Жовтня 2018
Новини

В Україні операції на серці немовлят в утробі матері стануть нормою

В Україні операції на серці немовлят в утробі матері стануть нормою

Зараз в Україні існує дуже гостра проблема щодо вроджених та набутих вад серця у вагітних.

Щороку в нашій країні народжується близько 380 тис. - 420 тис. немовлят, із них понад 4 тисячі — з вадами серця, - розповідає провідний кардіохірург України, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.Амосова, член-кореспондент НАМНУ професор Василь Лазоришинець. Пише Укрінформ.

При цьому медик зазначає, що акушерська кардіологія є новизною не лише для України, а й для Європи. Вперше таке поняття і такі протоколи лікування пацієнтів Європейською асоціацією кардіологів були затверджені у 2011 році.

«В Україні для вирішення цих питань було створено мультидисциплінарну команду (кардіолог, кардіохірург, акушер-гінеколог, перинатолог), що складається з фахівців Національного інституту серцево-судинної хірургії імeні М. Амосова та Інституту акушерства та гінекології ім. Академіка О.Лук'янової», - розповів Лазоришинець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неймовірні прориви медицини

Проте, зараз дуже серйозний етап: фахівці Інституту Амосова готуються до перших оперативних втручань на серці немовлят в утробі матері.

«Ми зараз готуємося до фетальної кардіохірургії, або кардіохірургії плода, коли у вагітних (від 16 до 20 тижня вагітності) виконують оперативне втручання у майбутньої дитини. Хірурги йдуть через стінку черевної порожнини, через матку, через грудну клітку плода заводять катетер у серце і виконують операцію. Ми вже підготували хірургічну бригаду спільно з польськими колегами», - зазначив Лазоришинець.

Також він повідомив, що зараз проконсультували понад 2,5 тисячі вагітних жінок та виконали понад 50 оперативних втручань, з них понад половина - екстрені, 20 - із штучним кровообігом, коли повністю зупиняли серце.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські цілителі підуть у підпілля?

«Бригада акушерів-гінекологів спостерігає за життєдіяльністю плода, бо під час операції у жінки зупиняється серце, зупиняється дихання, підключається апарат штучного серця та штучного дихання. Роль серця виконує машина», - зазначив Лазоришинець.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, вагітність
В тему