19 Жовтня 2018
Новини

Здорожчання газу для українців відклали на 10 днів

Здорожчання газу для українців відклали на 10 днів

Газ для населення мав подорожчати 18 жовтня, однак Кабінет Міністрів України продовжив до 27 жовтня 2018 року дію постанови про покладення спеціальних зобов'язань на Національну акціонерну компанію «Нафтогаз України» та обласні газопостачальні компанії забезпечувати населення та підприємства теплокомуненерго (ТКЕ) природним газом без зміни попередньої ціни.

Нагадаємо, щоб надати Україні черговий мільярдний транш, МВФ висунув дві основні вимоги: підвищити ціни на газ до ринкового рівня  та запустити антикорупційний суд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще місяць українці платитимуть за газ по старій ціні

Як зазначають експерти, загалом питання не стоїть – підвищать ціну чи ні. Уряд так чи інакше буде змушений підняти ціну на газ для населення. Це лишається ключовою вимогою МВФ щодо надання наступного траншу, разом із ухваленням бюджету 2019 року на реалістичних макроекономічних показниках. Питання в іншому: на скільки подорожчає?

Наскільки зросте ціна на газ для населення

Незважаючи на те, що МВФ вимагає підняти ціну на газ на 60%, уряд підніме її не більш, ніж на 23%,
– запевнив член ради Реанімаційного Пакету Реформ, Голова громадської ради Національного агентства з питань запобігання корупції Віктор Таран.

На думку експерта з інвестицій та прогнозування Європейського аналітичного центру Вадима Бардася уряд підніме ціни на природний газ в Україні для населення на 18-25%, залежно від окремо вибраного регіону.

Нардеп і голова Всеукраїнського об’єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця» Оксана Продан у коментарі 24 каналу висловила сподівання, що ціну на газ уряд таки не підніме. На її думку, для цього немає економічних підстав. А щоб виконати умови співпраці з МВФ – потрібно не ціну піднімати, а ринок газу створювати.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині найбільше за газ боргують пільговики та багатії

Експерти кажуть, що паралельно з рішенням про подорожчання газу уряд має передбачити ще три речі:

  • гроші у Державному бюджеті для оплати субсидій на 2019 рік;
  • продовжувати заходи, направлені на монетизацію пільг та верифікацію отримувачів субсидій;
  • збільшення грошей на заходи з енергоефективності для населення (у короткостроковій перспективі це призведе до зменшення споживання газу населенням, а у подальшому до зменшення обсягів субсидій із державного бюджету)

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, економіка
В тему

Останні матеріали