18 Жовтня 2018
Новини

На Волині заправки-монополісти «б’ють» бізнес і фермерів цінами (фото)

На Волині заправки-монополісти «б’ють» бізнес і фермерів цінами (фото)

Нещодавно українські АЗС укотре синхронно підняли ціни на пальне. Вартість літра бензину упевнено переступила позначку у 35 гривень.

Здійснилися прогнози експертів, що ціни на бензин в країні відреагують на ріст світових цін на нафту. Не виключено і те, що заправки просто змовилися з метою заробітку, а влада наверху прикриває це свавілля, бо має з того зиск. І ці припущення таки мають підґрунтя…

Бойкот цін на пальне

Одинадцятого жовтня в Україні пройшла акція «Бойкот ціні на пальне». Її організатори, представники «Авто Євро Сила», зупинили свій транспорт з 9-ї до 10-ї год. з вимогою до влади знизити ціни на пальне. До цієї ініціативи долучились автомобілісти у всіх куточках України. Але не у всіх містах акція на цьому завершилася.

Невеличке місто Горохів на Волині, населення якого – в межах дев’яти тисяч жителів, буквально потерпає від монополізму АЗС і непосильних для простого робочого люду цін на пальне. Якщо у інших містах – десятки заправок, то тут, на увесь район, їх лише три. І дві з них – WOG.

Однак жителі Горохівщини кардинально налаштовані проти несанкціонованого підвищення цін на пальне. Ранок 16 жовтня вони розпочали із чергового блокування роботи АЗС у місті. Близько двох десятків авто забарикадували в’їзд до заправки WOG, що у центрі міста Горохів. Ще дві, одна з яких на в’їзді до міста, теж перекрили. Люди кажуть: у Горохові пальне на 3–5 гривень за літр дорожче, ніж у Луцьку, Берестечку та навіть у Києві.

Щоправда, перед початком блокування ціни на пальне на WOG демонстративно знизили. Аж… на 50 копійок…

Бойкот заправки WOG у Горохові

Люди вимагають повернути «весняну» вартість пального

Віра Баландіна – координатор руху «Бойкот цін на пальне» в Горохові:

– Наразі це мирна акція, але якщо не буде відповідної реакції, перейдемо і до більш радикальних дій, таких як блокування траси, адже у нас тут проходить дорога Луцьк–Львів. Ми хочемо, щоб нас почули, і надіємося, що нас підтримають люди загалом у всіх містах України. Нехай це буде більш масштабне дійство. Закликаємо, щоб інші міста теж приєдналися до блокування АЗС, тому що, приміром, WOG – монополіст фактично по всій Україні. В нас у місті дві заправки WOG. Одна з них при в’їзді, і вона не «брендована», то там пальне на дві гривні дешевше, ніж у тій, що в місті – брендованій, себто де можна випити кави, перекусити. Ціни ставлять як заманеться. Тому мета нашої акції – аби вартість пального знизили до рівня весни, 15 травня 2018 року, за рахунок зменшення розміру акцизу на пальне та прив’язки акцизу до гривні, замість євро, але це, звісно, великому бізнесу не вигідно. Ми вимагаємо, аби наша обласна влада зустрілася з керівниками АЗС та дійшли консенсусу.

Горохівчанин Вадим Чарук:

– Ми підтримали всеукраїнську акцію «Авто Євро Сили» щодо бойкоту цін на пальне. Але один день – це дуже мало, тому вирішили її продовжити. З нашим рівнем життя і доходів платити такі суми за пальне просто неможливо. Люди в Європі з високими зарплатами мають нижчі ціни на пальне. Також  нас обурює той факт, що вартість бензину в нашому місті значно вища, ніж, приміром, у сусідньому Луцьку, Львові. У нас чомусь на три гривні дорожче. Газ у Луцьку по 15 гривень, а в нас – 16,40. А бензин навіть у Берестечку дешевший, ніж у нас, хоча заправки ті ж. У нас у районі багато аграрних підприємств, власне АТП, у якому 18 автобусів, відповідно, ціни на квитки теж зростуть. Якщо зараз білет з Горохова до Луцька вартує 50 гривень, то з таким ростом він буде вже 70. Тобто це подорожчання вдарить по всіх.

Бойкот заправки WOG у Горохові фото 1

Місцевий підприємець Юрій Кульган:

– Підвищення цін на пальне впливає на весь товар, бо його потрібно доставити. От виходить, що кінцевий споживач отримає його за дорожчою ціною. Чому ростуть ціни на пальне, нам не відомо. Але працювати нам усе важче і важче.  Наскільки я знаю, влада підняла акциз на пальне, ці гроші йдуть у місцеві податки і за них мають ремонтуватися дороги. Але дороги у нас роблять такими темпами, що коли з однієї сторони її ремонтують, то з іншої вона вже руйнується.

Підприємець Ігор Іщук:

– Пальне росте в ціні, а нам доводиться працювати за копійки. Мені дуже не хочеться споживачам піднімати ціни, але по факту нема де діватися, конкуренція велика і потрібно виживати в таких умовах, ще й працівникам зарплату платити. Поки що я цін не підвищую, чекаю все ж таки позитивного рішення. Оптимальна ціна на пальне, щоб можна було працювати, мінімум має бути мінус п’ять гривень за літр.

Підприємець Ярослав Садольський:

– Я займаюся перевезеннями. Якщо раніше брав 15 гривень за кілометр, то на сьогодні потрібно брати не менше 20 гривень. У Миколаївській області, приміром, пальне значно дешевше. Якщо в нас 95-й – 35 гривень, то там десь 29. Тут у нас монополія WOG. Наш мер сам казав, що, приміром, «Аветра» в Скобелку (село перед Гороховом) платить більше акцизу, ніж дві заправки WOG для Горохова. То як це розуміти? Навіть в Луцьку на БРСМ я заправлявся за 28,90 грн. Це вже на 6 гривень дешевше за літр. Та в АТО мені було легше воювати, ніж дивитися, яке свавілля коїться тут. Навіть у Києві солярка – 28,50 гривні, а в нас, у Горохові – 33,50. Бо там перед Києвом кілька десятків заправок, здорова конкуренція, тому й ціни нижчі.

Бойкот заправки WOG у Горохові фото 2

Фермер Дмитро Ковтун:

– Підвищення цін у моїй сфері впливає на все абсолютно. В кінцевому результаті виходить, що заробляю мізер. Колись, наприклад, орали землю по 18 гривень за гектар, то тепер по 25. Займатися фермерством стає збитково. Тому вже навіть думаю кидати всю цю справу.

Дирекція заправок «цькує» на активістів поліцію

Власне, під час блокування директор заправки WOG прохання активістів порозмовляти з ними проігнорувала, однак викликала поліцію. Правоохоронці свою роботу зробили: на місце прибули, пояснення у «ображеної» директорки взяли. На запитання, якими будуть їхні подальші дії, поліцейські відповіли: оскільки немає дозволу міськради на таку акцію протесту, вони змушені доповісти про це керівництву, а воно вже прийматиме заходи. Щоправда, які саме – уточнювати не стали.

– А ви самі хіба не проти підвищення цін на пальне? – запитую у копів.

– Ну чому ж ні? Ще би зробили по 50 гривень за літр, та й було б «добре», щоб люди геть руки склали. Але ж ціни не на місцях встановлюють, а в державі. А кому потрібно, той все одно приїде і купить,  і заправки свою виручку таки отримають. У Горохові ж немає сильного вибору, лише три заправки, – відповів один з них.

Місцева влада заправкам – не указ?

Прийшов до мітингувальників і міський голова Горохова Віктор Годик. Посадовець каже: людей підтримує і сам категорично проти підвищення цін на пальне. Однак запевняє: вплинути на ситуацію не може. Мовляв, це є бізнес, він працює і забезпечує робочі місця. Хоча, за його словами, зиск від АЗС для місцевого бюджету – мізерний.

Як можна не підтримати цю акцію? Звичайно, я підтримую людей. До речі, щодо постанови уряду, яка стосується відрахування акцизу до місцевого бюджету, не знаю, в чому причина і чи це пов’язано лише з WOG, але в нас у місті найменший коефіцієнт відрахування. Адже на друге півріччя цього року його зменшили аж у шість разів! Тобто заправки ціну на пальне підвищують, а податки в місто платять мізерні. Що я помітив, коли прослідковував постанову Кабміну, саме там, де є WOG, зменшився коефіцієнт відрахування акцизу. Тут уже потрібно вести розмову із самим Гройсманом або міністром паливної енергетики. Я зв’яжуся з народним депутатом від нашого округу – Мартиняком, може, він якось вплине на ситуацію, хоча я вже й не пам’ятаю, коли його бачив тут востаннє, – каже міський голова.

Міський голова Горохова Віктор Годик

Голова Горохівської райради Тарас Щерблюк, до якого після блокування поїхали на розмову активісти, також підтримує думку, що ціни на пальне в місті таки завищені. Однак припинити це свавілля нібито не має повноважень. Активістам же в свою чергу запропонував написати звернення, з яким місцева влада звернеться до Кабміну.

– Мені ситуація з підвищенням цін не зрозуміла. Так, трішки піднявся долар, і збільшилася світова ціна на нафту, але не настільки, щоб так піднімати ціни. Вони завищені однозначно. Я підтримую людей, мені незрозуміло, чому між сусідніми містами – Луцьком і Гороховом – різниця  вартості пального аж дві гривні, – додає Щерблюк (на фото зліва).

Голова Горохівської райради Тарас Щерблюк з активістом

Та якщо з тим, що місцева влада не має безпосереднього впливу на врегулювання цін на АЗС, можна погодитися, то не з’ясованим залишається питання, чому Горохівський район обслуговують лише три заправки, дві з яких – WOG? І якщо місцева влада дійсно не має впливу на паливний бізнес, то чому не впускає у місто інші АЗС, які створюватимуть конкуренцію вже існуючим заправкам? Тим більше, якщо зиск для місцевого бюджету від WOG дійсно мізерний, як запевняють посадовці?

Що кажуть у WOG?

Піар-менеджер компанії WOG Олена Осипчук попереднє підвищення цін на пальне пов’язує зі зниженням гривні на міжбанку і зростанням вартості нафти з 60 до 80 доларів за барель. Каже, заправкам нині теж не солодко доводиться, адже після відрахування всіх складових собівартості та експлуатаційних витрат мають лише 1,5 гривні чистого заробітку на літрі палива.

Разом з тим про ситуацію з блокуванням заправок у Горохові Олена Осипчук чує вперше. Інформацію про те, що ціни на пальне в місті завищені, заперечує.

– 16 жовтня компанії WOG та ОККО опустили вартість пального на 50 копійок. У нас єдина вартість 92-го і 95-го бензину і дизельного палива по всій Україні, і відмінності з Гороховом бути не може. Ціни на стелах змінюються автоматично, програма автоматично завантажує одну ціну по всій території країни. Самі працівники АЗС вартість на місцях не можуть ставити як їм заманеться, бо це все підв’язане під касу, чеки і робиться автоматизовано (цей «автоматизований» процес активісти навіть зазнімкували: працівник заправки виліз драбиною на стелу і власноруч «перемалював» вартість пального. – Авт.).

Заправка WOG у Горохові

– Чи будете реагувати на блокування людьми ваших АЗС і чи плануєте знизити ціни на пальне?

– Ціни на пальне – це об’єктивний чинник, ми самі їх не налаштовуємо. Знаю, що були блокування заправок з боку «Авто Євро Сили», але, наскільки мені відомо, вони виступали за те, аби держава переглянула акциз. Бо близько 40% вартості пального становить саме акциз, так звані «дорожні» гроші. Ці відрахування йдуть у державу.

– Мер Горохова повідомив, що в місті акцизне нарахування для ваших АЗС зменшили у шість разів…

– Акциз встановлює держава – він єдиний по всій країні. Єдине, ціна може дещо відрізнятися на газ, але не на пальне. Щодо того, що в Горохові, як розповідає мер міста, акцизний збір зменшили у шість разів, то це повна нісенітниця. Не знаю, звідки він узяв таку інформацію. Можливо, це його якийсь передвиборчий хід або ж щось інше…

Довідково: із цього року в Україні запрацював Дорожній фонд, куди надходитимуть кошти від акцизу на пальне, і ці гроші будуть використовуватися виключно на потреби доріг. За перший рік його роботи це буде 50% надходжень від акцизу, в 2019-му  – 75%, а починаючи з 2020 року – 100% акцизних зборів. Таким чином, у грошовому вимірі вже поточного року Фонд має отримати 30 мільярдів гривень, а з 2020-го – щорічно близько 60 мільярдів. Питання у іншому: чи не стане це черговою корупційною схемою з відмивання грошей?

І поки влада і паливні магнати перекидають вину одне на одного, в заручниках у ситуації опинилися прості люди, які вимушені платити гроші за бензин, геть не відповідні їхнім прибуткам. От і маємо космічні ціни на далеко не найвищої якості пальне, на 30% розведене водою, та монополію найбільших імпортерів – головних гравців на ринку пального в Україні, які мотивують подорожчання «чорного золота» надто високим акцизним збором.  Влада ж пояснює, що гроші йдуть у головний гаманець країни і використовуватимуться для капітального ремонту і будівництва автошляхів. Їздити по яких, через космічні ціни на пальне, зможе дозволити собі, мабуть, далеко не кожен українець…

Ірина БУРА

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пальне у Горохові - дорожче, ніж в Києві: люди продовжують блокувати заправки (фото)

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, горохів, бензин, ціни, заправка, мітинги, Фото
В тему