10 Жовтня 2018
Новини

Синод надав Україні Томос – повідомив Тука

Синод надав Україні  Томос – повідомив Тука

Про надання майбутній помісній Українській православній церкві  Томосу на Синоді Вселенського патріархату повідомив Георгій Тука, що займає пост заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

Нагадаємо, що Томос  є  унікальним церковним документом, що  надає право на фактичну незалежніть – автокефалію – від головної церкви.

Так, Георгій Тука вже привітав Україну з власною церквою. Із посиланням на власні джерела інформування в Адміністрації Президента, про надання Томосу пишуть і деякі всеукраїнські ЗМІ.

Однак, за словами архієпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія, речника УПЦ Київського патріархату, лише вчора, 9 жовтня, до Стамбула з Києва відбули екзархи Вселенського патріарха.

А значить сьогодні, 10 жовтня, після звіту екзархів, можливо, обговорюватимуть питання Томосу для України. І інформація, яку подають деякі офіційні джерела, що Україна тепер має власну церкву, не відповідає дійсності – заявив Євстратій.

Одна нардер Ігор Мосійчук заперечив заяву речника УПЦ Київського патріархату: «Рішення вже прийнято, про що Ви особисто добре знаєте. А офіційно так, все повідомлять 10 жовтня».

Про надання чи не надання Томасу Україні має повідомити лише Вселенський патріархат. Тоді ця інформація буде офіційною, з надійного єдиного джерела – заявив Ростислав Павленко, який є  екс-заступником голови Адміністрації Президента та директором Національного інституту стратегічних досліджень. Нагадаємо, що саме Павленко займався в АП питанням Томосу.

Заяву речника Вселенського патріархату процитував і Святослав Хоменко, журналіст ВВС Україна: «Питання українського Томосу 9 жовтня не розглядалося. Рішення з цього питання не приймали. Терпіння та чекання».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, томос, релігія, церква
В тему