26 Вересня 2018
Новини

Українських вчителів-«сепарів» не мають права звільняти

Українських вчителів-«сепарів» не мають права звільняти

Педагоги, які публічно ображають воїнів АТО і озвучують сепаратистські ідеї, без проблем відновлюються на своїх посадах і продовжують негативно впливати на молоде покоління українців.

Обурення з цього приводу висловила письменниця та борець за українську мову Лариса Ніцой на особистій сторінці у facebook.

«Два тижні тому в Краматорській школі відновилася на посаді вчителя інформатики істота на прізвище Голдсберг, яка раніше писала у себе на сторінці: «Я буду плакати над могилами загиблих у «ДНР» і «ЛНР» і по**у на могили воїнів АТО». Історія набула розголосу і під тиском місцевих активістів істоту знову звільнили. Чому ситуація з відновленням таких «вчителів» на роботі у школі стала можливою? Тому що таких істот захистило Міністерство освіти і комітет освіти Верховної Ради України в Законі «Про освіту», – йдеться у дописі.

Ніцой розповідає, що два роки тому, коли Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект про освіту, вона ознайомилася з ним і знайшла низку серйозних недопрацювань. Зокрема йшлося не тільки про мовну статтю, але й про 54 статтю, яка стосувалася захисту воїнів АТО. Зокрема в ній не вистачало правки, спрямованої на захист честі Героїв від наклепу з боку аморальних учителів. Ніцой підготувала її та направила на розгляд Міністерству освіти.

«Правка звучала так: «Педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники, які виявляють неповагу до Конституції і законів України, державного устрою, територіальної цілісності України, державної мови, державного гімну та державного прапора, захисників України підлягають звільненню і отримують заборону надалі викладати в освітніх установах України». Однак цю правку відкинуло Міністерство освіти зі словами, що у них реформа освіти і вони її роблять на позитиві, а не на погрозах», — скаржиться Ніцой.

За її словами, таку позицію МОН підтримали деякі громадські діячі та навіть парламентарі. Згодом їй все ж вдалося домогтися, щоб група нардепів внесла запропоновану правку на розгляд Верховної Ради, але вона все одно так і залишилася неухваленою.

«У результаті, сьогодні немає законних підстав не брати учителів так званих сєпарів на роботу чи звільняти їх з роботи на законних підставах. Надія лише на громадськість і громадський тиск, як це і сталося в Краматорську. Так Гриневич і Ко захистили вчителів, так званих сепарів – і викреслили зі свого захисту наших воїнів і всіх попередніх захисників України, не захистивши й дітей від впливу таких освітян», - зазначила Ніцой.

Також вона закликала притягнути Гриневич до відповідальності.

«У Петра Порошенка є всі важелі впливу на цього міністра освіти, у президента найбільша фракція в Парламенті, яка може притягнути Гриневич до відповідальності», - зазначила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До 1 жовтня підручники з базових предметів повинні отримати усі українські школи

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, освіта, вчителі, донбас, школа
В тему