Свинки у хлівах зітхнули з полегкістю: сумські учені розробили синтетичне сало. Пише видання «Сегодня».
Вітчизняні учені виготовили синтетичний аналог улюбленого продукту нації – штучне сало. З огляду на те, як із початку року подорожчав бутерброд із сальцем «український салбургер», – новина дуже втішна.
Спосіб вирощувати «здорове» сало без свиней знайшли в Сумському аграрному університеті. Штучний салозамінник вигадали студенти під керівництвом доцента кафедри харчування Дмитро Бідюк. Інгредієнти виявилися найпростішими – рослинна олія і желатин.


Свій винахід учений називає «здоровою альтернативою» жирного свинячого сальця. На відміну від оригіналу, аналог не містить шкідливих речовин тваринного походження. Тут уже і українці-вегетаріанці зможуть відвести душу!
В університеті запевняють, що навіть найвибагливіші гурмани і поціновувачі народної кухні не в змозі відрізнити синтетичне сало від справжнього шпику.
«Наше сало – здорова альтернатива звичайному. Крім того, штучне сало ми можемо робити будь-яких смаків: звичайне солене, з перцем та іншими спеціями. Кисле, солодке, різної жирності», – перераховує переваги свого їстівного винаходу Дмитро Бідюк.
Також у лабораторії прогресивного вишу працюють над виготовленням їстівного целофану, щоб поставити крапку у глобальній проблемі пластикових торбинок, які засмічують довкілля.
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.