Сьогодні, 10:30
Новини

Що Залужний сказав на виступі в Лондоні

Що Залужний сказав на виступі в Лондоні

У лондонському Королівському об'єднаному інституті оборонних досліджень виступив посол України у Великій Британії та колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Зібрали головні тези ексголовнокомандувача. Текст виступу Залужний опублікував у Telegram, - пише hromadske.

Загроза Третьої світової

Уряди демократичних країн мають замислитися щодо того, як захистити своїх громадян та їхні держави на тлі загрози Третьої світової війни. Україна готова поділитися своїми знаннями та досвідом із тими, «хто шукає миру та спокою для своїх народів».

На думку ексголовнокомандувача, від професійних військових певною мірою залежить те, наскільки людство буде готове сприйняти наступну світову війну.

Уроки повномасштабної війни

До війни треба готуватися — не лише в суто військових аспектах, а й в усіх сферах діяльності держави. Готовність суспільства має бути заснована на «чесній і прозорій» комунікації між владою та народом.

Залужний стверджує, що для виживання у війні суспільство має погодитися тимчасово відмовитися від низки свобод: «Готовність до війни буде визначатися не лише готовністю армії до відбиття агресії, а й готовністю суспільства до протистояння ворогу».

Крім того, на його думку, війну не можна розглядати як частину внутрішнього політичного процесу, а її використання у власних цілях та задля власних інтересів є злочином, наслідком якого є величезні жертви.

«Війна — це максимальна концентрація сил для виживання. І тільки для цього!» — вважає Залужний.

Про шлях до перемоги

Війна з росією, що почалась у 2014 році, «абсолютно відрізняється» від повномасштабного вторгнення, що почалося 24 лютого 2022 року. Базування на концепціях 2014 року швидко виснажило українські сили в травні 2022-го.

До поняття нової стратегії ведення війни необхідно вносити поняття технологій, «які змінять ситуацію на полі бою в умовах наявних переваг противника у воєнному потенціалі та ресурсах». Технології, на думку Залужного, будуть вирішальними у війні з росією і стануть основою глобальної безпеки в майбутньому.

Станом на сьогодні ні Україна, ні росія не зможуть самостійно оволодіти технологіями в найближчому майбутньому.

Про технології в Україні

Війна в Україні ще не є війною майбутнього — це лише «війна перехідного періоду». Однак саме українці, за словами Залужного, формують нові моделі війни майбутнього.

«Зміни, які винайшли на полях битв російсько-української війни, визначатимуть обриси воєн і воєнного мистецтва у XXI столітті», — вважає ексголовнокомандувач.

В Україні створюють технології, але не можуть їх масштабувати. Водночас у партнерів є ресурси, але немає можливостей, щоб випробовувати ці технології: «Тільки разом ми зможемо ефективно використати ресурс, адже час уже працює не на нас».


Нагадаємо, 9 травня президент України Володимир Зеленський призначив Залужного надзвичайним і повноважним послом України у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії.

За словами глави держави, робота в дипломатичному напрямі — ініціатива самого Залужного. Його кандидатуру на посаду посла України у Великій Британії президент погодив іще 7 березня.

Глава української дипломатії Дмитро Кулеба пояснював, що Залужного обрали на посаду посла у Великій Британії, бо той має розуміння військового контексту.

На початку червня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що процес підготовки Залужного до роботи послом у Великій Британії вже «наприкінці фінішної прямої». А 4 липня стало відомо, що Залужний вирушив до Великої Британії.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, Україна, великобританія, Політика, Світ
В тему