21 Вересня 2018
Новини

На Волині вшановують Холмську чудотворну ікону

На Волині вшановують Холмську чудотворну ікону

Ікона Холмської Богоматері, яка зберігається в Луцьку, є найдревнішою в Україні і потрапила на наші землі ще за князя Володимира

Холмський чудотворний образ Богородиці з Дитятком – один із найдавніших у світі богородичних образів,який дійшов до наших днів і нині зберігається в Музеї волинської ікони.

Ця унікальна пам’ятка кінця ХІ ст. є, за церковними переказами, однією з апостольських ікон, і принесена в Русь-Україну ще за часів князя Володимира.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ікона Пресвятої Богородиці "Троєручиця"

З ХІІІ ст. ікона знаходилась у місті Холм (нині це – польський Хелм), столиці Волинсько-Галицького князівства, де прославилась багатьма чудесами. З нею пов’язано імена князя-короля Данила Галицького, російського імператора Олександра ІІІ, польського короля Яна-Казимира.

Історія Ікони Холмської Богоматері

У XVII ст. холмський греко-католицький єпископ Яків (Суша) видав книгу «Фенікс…», у якій описується ікона та більш як сімсот чудес порятунку і зцілень людей після молитви біля неї. Виявляючи найбільшу пошану до Холмської ікони Богородиці, на її честь християни влаштовували величні святкування, кріпили до неї особисті дарунки – вотиви, дорогоцінні прикраси, з яких пізніше неодноразово викарбовували коштовні ризи, жодні з яких, на жаль, не збереглися. У 1765 р. спеціальним указом папи Римського Климента ХІІ ікона була визнана чудотворною і коронована двома золотими вінцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ікона Луки Кримського мироточить і позбавляє від смертельних недуг

Найдраматичнішим в історії реліквії стало ХХ ст. Під час Першої світової війни ікону вивезли з Холма до Москви, потім до Києва, де зберігали у Флорівському монастирі. Згодом, щоб уникнути конфіскації у період войовничого атеїзму, її розібрали на три окремі дошки і переховували у різних родинах. Тоді ж зникли срібні ризи ХІХ ст. У 1943 р. стараннями митрополита Іларіона (Огієнка) святиню повертають до Холма, де вона пробула до літа 1944 р. Після закінчення Другої світової війни для більшості віруючих доля ікони була незнаною. Не виключалася навіть версія, що вона згоріла у палаючому ешелоні. Сьогодні вже відомо, що понад п’ятдесят років образ таємно зберігала родина православного священика з Холма Гавриїла Коробчука, переселеного в Україну. У 2000 р. його дочка Надія Горлицька передала Холмську чудотворну ікону Богородиці до Волинського краєзнавчого музею. В умовах договору про передачу вказувалося, що ікона передається у довічне зберігання до музею, її буде відреставровано, надійно збережено та досліджено науковцями, вона перебуватиме у вільному доступі для прихильників усіх віросповідань.

У свято Різдва Богородиці (21 вересня) – день пошанування Холмського чудотворного образа.

Цього дня до ікони у музей організовуються особливо урочисті та велелюдні хресні ходи. Тут молилися Предстоятелі Церков, Президенти України, державні й політичні діячі, посли і консули багатьох країн, миряни і священнослужителі різних християнських конфесій України, Польщі, Росії, Білорусі, США, Канади, Австралії та ін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єлецька ікона Богородиці

З’явившись в Україні на межі тисячоліть, Холмська чудотворна ікона Богородиці стала символом істинності й непереможності віри, як Туринська плащаниця у Ватикані, Володимирська (Вишгородська) ікона Богородиці – у Росії, Ченстоховська (Белзька) – у Польщі.

Світлана Василевська, Ангеліна Вигодник, провідні наукові співробітники Музею волинської ікони

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, луцьк, ікона
В тему