19 Вересня 2018
Новини

«Дружба» на крові: Україна призупиняє співпрацю з країною-агресором

«Дружба» на крові:  Україна призупиняє співпрацю з країною-агресором

У силу вступив Указ президента України Петра Порошенка, що вводить в дію рішення РНБО про припинення договору про дружбу між Україною і Російською Федерацією, підписаного 31 травня 1997 року.

Досі, фактично договір є чинним, але анексія Криму Росією і початок військової інтервенції на Донбасі ставить під сумнів виконання цього договору з боку Росії як політично, так і фактично.

Відповідний указ опублікували сьогодні, 19 середу в «Урядовому кур'єрі, а тому, згідно з документом, підписаним Порошенком 17 вересня, він вступає в силу з дня його опублікування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія розігруватиме карту заручників на українських виборах - Геращенко

Згідно з указом президента, тепер  Міністерство закордонних справ України має заявити Росії про бажання України припинити дію цього договору та внести на розгляд Порошенку проект закону про припинення дії угоди.

Також, МЗС має поінформувати Організацію Об’єднаних Націй, Організацію з безпеки та співробітництва в Європі, інші міжнародні організації про бажання України припинити дію договору про дружбу з РФ та підстави припинення.

За словами представника президента у Верхній Раді Ірини Луценко, до 30 вересня Росію буде поінформовано про це нотою МЗС, а Порошенко внесе у Верховну Раду відповідний законопроект.

Нагадаємо,  згідно з договором, між Україною і Російською Федерацією закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги до територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці іншої сторони.

Що таке Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією? 

Угода між Україною і Російською Федерацією, в якій закріплюються принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності існуючих кордонів, поваги до територіальної цілісності та взаємні зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці один одного. Договір було підписано у Києві 31 травня 1997 Президентом України Леонідом Кучмою та Президентом Російської федерації Борисом Єльциним.

Фактично договір є чинним, але анексія Криму Росією і початок військової інтервенції на Донбасі ставить під сумнів виконання цього договору з боку Росії як політично, так і фактично.
 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, росія, Політика
В тему