31 Серпня 2018
Новини

На Волині 18 тисяч безробітних відкрили власний бізнес (фото)

На Волині 18 тисяч безробітних відкрили власний бізнес (фото)

Серед тих, хто розповів історію власного успіху, – пекарі, поліграфісти й друкарі, а також власники магазинів із пошиття штор і тюлів.

Успіх на роботі – це вже половина особистого щастя. А уявіть, коли ця робота – власний бізнес і з кожним роком вона дає все кращі результати! Скажете, так таланить лише одиницям? Помиляєтеся! Навіть безробітному цілком під силу відкрити власну справу й із дрібного підприємця вирости до бізнесмена, який уже сам даватиме роботу іншим. І надійним помічником у втіленні такої мрії ось уже 17 років є Волинський обласний центр зайнятості.

Із реальними людьми, які були безробітними й завдяки Волинському ОЦЗ розвинули власний бізнес, познайомив напередодні Дня підприємця директор обласного центру зайнятості Роман Романюк.

– Із початку 2018-го року послугами нашої служби скористалися 30 тисяч безробітних та майже 10 тисяч роботодавців, які потребували людей на понад 20 тисяч вільних робочих місць, із яких понад третина – в Луцьку, – розповів Роман Романюк. – Що ж до підтримки охочих започаткувати власну справу, то за 17 років (відколи діє відповідна програма) Волинська обласна служба зайнятості виплатила майже 73 мільйони гривень одноразової допомоги по безробіттю, чим допомогла стати підприємцем 18 тисячам волинян!

Серед тих 18 тисяч гарним прикладом стала Софія Охримович – власниця магазину тюлів та штор «Крокус», на підприємстві якої побувала делегація з бізнесменів, службовців та журналістів.

Розповідаючи про свій 10-річний досвід у бізнесі, Софія Охримович досі із вдячністю згадує той період, коли «пішла з однієї роботи, іншої ще не знайшла й дівчата з Луцького міського центру зайнятості мене підтримали, допомогли написати й захистити бізнес-план, посприяли з виділенням стартового капіталу й ось із тих пір ми не просто потоваришували – стали партнерами. Адже коли в магазин потребую чи-то продавця, чи дизайнера або закрійника – першим помічником у заповненні вакансій стає Луцький центр зайнятості та його директор Олена Шишова».

– До речі, хто з безробітних мріє про власну справу, для таких на базі Луцького міського, Ковельського міськрайонного центрів зайнятості та Нововолинської міської філії Волинського ОЦЗ діють центри розвитку підприємництва. Крім того, у 2018-му ми передбачили майже три мільйони гривень для одноразової «стартової» виплати майбутнім бізнесменам, – зауважив Роман Романюк, доки ми прямували з одного підприємства на інше. – Розмір «стартової» допомоги залежить від страхового стажу людини та її середньої зарплати за останнім місцем роботи. Цього року, приміром, у нас був чоловік, який до того, як став безробітним, мав дуже високий дохід і отримав право на максимальну допомогу для започаткування бізнесу – 72 тисячі гривень. Але, як правило, майбутні підприємці отримують разову допомогу розміром 10-20 тисяч гривень і здебільшого спрямовують кошти на відкриття маленького бізнесу у сфері надання послуг (перукарня, майстерня, ательє), торгівлі, рослинництві, тваринництві та  рибоводстві.

А ще обласний центр зайнятості на 2018-й передбачив 4,6 мільйона гривень для цілорічної сплати замість роботодавця єдиного соціального внеску. Від початку року такий бонус отримали 220 роботодавців, які працевлаштували 343 безробітних. Якщо ж бізнесмен бере на роботу внутрішньопереміщених осіб, то центр зайнятості вносить і єдиний соціальний внесок за цих працевлаштованих (причому цілий рік), і впродовж шести місяців виплачує їм зарплату (на такі витрати у 2018-му закладено 202 тисяч гривень), – розповів Роман Романюк, доки ми прямували до ТОВ «Вежа» знайомитися з його директором Іванною Захарчук.

– Шість років тому, – поділилися своєю історією успіху Іванна Захарчук, – коли я закінчила навчання, йти працювати за спеціальністю не захотіла. Стала на облік у Луцькому центрі зайнятості, чиї фахівці підштовхнули мене до думки відкрити власну справу – і ось моїй фірмі «Вежа» вже п?ять років! Як і в будь-якому бізнесі, бувають труднощі та ризики, але ми розвиваємося, розширюємо асортимент послуг, а з підбором працівників мені допомагає Луцький центр зайнятості.

До слова, аби допомогти таким, як Іванна, роботодавцям, у центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості майбутні працівники можуть здобути майже 90 професій і майже 70 – у навчальних закладах області. Ефективною допомогою у підборі персоналу для роботодавців стали також електронні послуги служби зайнятості: відеорезюме, скайп-співбесіди та відеовакансії, база яких на Волині налічує 159 записів.

А з липня служба зайнятості започаткувала ще один напрям у пошуку роботи і працівників – відкрила сектори рекрутингу, фахівці яких тісно співпрацюють із сайтом Rabota.ua.

– Хоча сектори рекрутингу діють лише два місяці і тільки в Луцьку, Ковелі й Нововолинську (із вересня такий з?явиться й у Володимирі-Волинському), але їх послугами вже скористалися 109 роботодавців і 338 пошукачів роботи, завдяки чому 45 осіб успішно працевлаштувалися, – поділився новинкою директор Волинського обласного центру зайнятості й познайомив із колективом підприємства «Авіант», яке теж устигло оцінити дієвість сектору рекрутингу Луцького МЦЗ.

– Ми дуже задоволені! – подякувала Романові Романюку головний бухгалтер підприємства Ірина Стирко. – Адже ви взяли на себе частину роботи нашої кадрової служби. Тому на не менш плідну співпрацю сподіваємося й надалі.

А голова правління ГО «Асоціація прав захисту малого та середнього бізнесу «Бізнес–Волинь» Ігор Дильов, який теж узяв участь у заході, відзначив динамічність роботи та професійність Волинського обласного центру зайнятості й подякував колективу за всебічне сприяння в розвитку бізнесу на Волині.

 

Оксана Бубенщикова

Фото автора

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, Фото
В тему