21 Серпня 2018
Новини

21 серпня - День Стрибога

21 серпня - День Стрибога

21 серпня – 233-й день року (234-й у високосні роки) у григоріанському календарі. До кінця року залишається 132 днів.

Що ж відзначають 21 серпня?

Міжнародні:

Всесвітній день Аватара

Курбан Байрам – свято жертвопринесення. Свято жертвопринесення Курбан Байрам (або Ід аль-Адха) є частиною мусульманського обряду паломництва в Мекку. Відзначається свято в долині Міна поблизу Мекки в 10-й день 12-го місяця мусульманського місячного календаря Зуль-хіджа і триває 2-3 дні. Оскільки дата свята залежить від місячного календаря, в різних країнах дні святкування можуть відрізнятися. Звичайно, не всі мусульмани можуть здійснити хадж до Мекки, брати участь в головному святі мусульман і в священному місці особисто принести жертву, тому канони ісламу наказують мусульманам виконувати кульмінаційну частину обряду не тільки в Мецці, а всюди, де можуть виявитися мусульмани.

День Стрибога. Стрибог (давньо-російське Стрібог') – у східних слов'ян бог вітру, що вийшов із дихання Рода. Ім'я його походить від стародавнього кореня «Стрега», що означає «старший», «дядько по батькові». Подібне значення зустрічається в «Слові о полку Ігоревім», де вітри названі «Стрибожі внуки». Слов'яни відзначають день Стрибога 21 серпня (за новим стилем).

Будучи повелителем вітру, Стрибог може викликати або навпаки припинити бурю, або будь-яке інше природне явище, пов'язане з вітром. Стрибог разом з Перуном повеліває також громом і блискавкою. Вони – брати. Стрибог постійно живе в Окіяне-море на острові Буяні і щодня створює 77 вітрів, які роздуває в усі сторони світу. Вітри ті можуть річки висушити і розтрощити ліси темні. Також в давньоруських текстах ім'я Стрибога постійно поєднується з ім'ям Даждьбога. Вітри, особливо ті, що викликають смерчі, завжди були явищем таємничим і лякали людей. Слов'яни заклинали смерчі, закликали на допомогу Перуна, кидали в них ножі, камені, били палицями. Всі вітри, тихі чи, сильні чи, ласкаві чи – всі вони діти і внуки Стрибога. Їхні імена: Посвист, Сиверко, Подага, напівденник і опівнічників. З іншого боку, у слов'ян відома концепція вітру як душі (духу). Жертвують зазвичай клапті, стрічки, крупу, зерно, борошно, кашу, хліб, розкидаючи шматки за вітром в полі, і вимолюючи у нього угодних для врожаю вітрів.

Національні:

Філіппіни: День Ніною Акіна

Великобританія: Пивний фестиваль в Петерборо

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, яке сьогодні свято
В тему