15 Серпня 2018
Новини

Українців зі старих багатоповерхівок розселять у просторіше житло

Українців зі старих багатоповерхівок розселять у просторіше житло

В Україні застаріло вже 50% житлового фонду. Про це прозвітував Мінрегіонбуд, і збирається вживати рішучих заходів.

Буквально днями Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства збирається подати на розгляд Ради законопроект про реконструкцію застарілого житлового фонду в Україні. Про це пише видання «Слово і Діло».

Зі слів Лева Парцхаладзе, зама профільного міністра, цей документ дозволить значно поліпшити якість життя людей, що проживають у старих будинках. Оновлення законодавства в цій сфері на часі, адже 50% житла в країні вже застаріло й потребує реконструкції. А в разі ухвалення у 2018-му, новий закон запрацює вже за два-три роки.

Трохи про зміни, які грядуть (якщо документ таки підтримають парламентарі). У чинному Законі України «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду» прописано, що для відселення жильців будинку, який підлягає знесенню або реконструкції, необхідна згода всіх мешканців. У новому ж законопроекті передбачається, що достатньо згоди 75%.

Також проект закону передбачає зміни будівельних норм при зведенні чи оновленні житла. Наприклад, заборонять забудовувати парки або рекреаційні зони (нині такої заборони не існує). Також пропонують дозволити розбивати парки за межами території житлового комплексу, а не на території, як зараз.

Хочуть змінити і рамки поверховості будинків: у місті з населенням до 100 тисяч зводитимуть багатоповерхівки не вище від дев’яти поверхів, із населенням до 50 тисяч – до трьох.

Як розв’язували назрілу проблему реновації житла у інших державах? У сусідці Польщі, скажімо, половину житлофонду становили панельні багатоквартирні будинки, які потребували термомодернізації. У 1998 році Сейм проголосував відповідний закон. На сьогодні модернізовано до 50% житлового фонду країни.

Детальніше про можливі зміни на краще – на інфографіці «Слова і Діла».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, закон
В тему