15 Серпня 2018
Новини

В селі на Тернопільщині – нашестя дивних жуків

В селі на Тернопільщині – нашестя дивних жуків

Небачені комахи у цятку заполонили садки, городи та оселі тернопільчан.

Господарів у селі Катеринівка Кременецького району Тернопільської області налякали дивні жучки, сила-силенна яких бозна-звідки взялася на присадибних ділянках, у садах і людських помешканнях. Пише видання «Експрес».

Найбільше химерних членистоногих – у малинниках із перестиглою ягодою, в яблуках і грушках. Люди чудуються із небачених жуків: маленькі, з твердим чорним панциром, усіяним чорними чи білими цятками.

«Їх справді дуже багато! Раніше такого нашестя не було, – розказує Вікторія Дрель, Катеринівський сільський голова. – Жуки переважно оселяються там, де кисле середовище або щось починає гнити».

Люди скаржаться, що комахи заповзають і до хат і літніх кухонь. А позбутися їх практично неможливо. Вже й до науковців з просьбою про допомогу сільчани звернулися.

«Наші фахівці відібрали зразки жуків, – розповідає Віталій Панькевич, начальник Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби. – Відправили їх на перевірку. З’ясувалося, що це жуки родини блискітників. Вони поширені по всій Європі, зокрема і в Україні».

За словами експертів, ці комахи шкоди не завдають, городину, садовину чи посіви не пожирають. Натомість живляться соком пошкоджених дерев, а також перезрілих плодів малини, яблук, абрикосів, слив тощо. Передусім тих, де починаються бродильні процеси.

«Також приваблюють їх оцет, вино, фруктові соки, продукти бродіння. Наші спеціалісти рекомендують виставляти приманки із таких продуктів і знищувати зловлених комах», – порадив селянам Віталій Панькевич.

Люди тим часом думають-гадають, із чим пов’язане таке нашестя жуків. Припускають, спричинили його зливи, які чергуються зі спекою. На думку ґаздів, це й спровокувало активне розмноження комах.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, тернопіль
В тему