24 Липня 2018
Новини

В Україні з 1 жовтня почнуть діяти нові правила оформлення лікарняних

В Україні з 1 жовтня почнуть діяти нові правила оформлення лікарняних

В Україні з першого жовтня 2018 року почне діяти нова форма заяви-розрахунку для надання матеріального забезпечення застрахованим особам і окремих виплат постраждалим на виробництві для оплати лікарняних. Відповідну постанову правління Фонду соціального страхування України затвердило на позачерговому засіданні 19 липня.

Про це повідомляє прес-служба ФССУ.

Тепер оформлена заява-розрахунок може бути передана роботодавцем і прийнята Фондом в електронному вигляді з цифровим підписом.

Для того, щоб відкрити лікарняний, лікарю необхідно буде внести дані у спеціальну програму. При цьому роботодавець одразу отримає інформацію про співробітника, який вийшов на лікарняний.

Крім того, Порядок дозволить запобігти можливі помилки при визначенні розміру допомоги і страхових виплат. З цією метою робочі органи виконавчої дирекції Фонду будуть здійснювати попередній контроль правильності нарахування виплат і в разі виявлення помилок надавати рекомендації страхувальнику щодо їх усунення ще до фінансування виплат.

Така система дозволить уникнути штрафів, які можуть накладати на роботодавця у разі виявлення неправомірного використання коштів Фонду соціального страхування за фактом вже профінансованих заяв-розрахунків.

Також 1 жовтня 2018 року набирає чинності система інформування роботодавцем про здійснені виплати застрахованим особам, які мають на меті зменшити ризик можливих затримок при компенсації застрахованим особам втраченого заробітку за період хвороби (оплата за лікарняними листками), виплати допомоги по вагітності та пологах, при здійсненні страхових виплат постраждалим на виробництві.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, лікарняний, страхування
В тему