17 Липня 2018
Новини

Коли в Україні з'являться нові гроші

Коли в Україні з'являться нові гроші

Банкноту 20 гривень оновленого дизайну Нацбанк введе грошовий оборот з 25 вересня 2018 року. На першому етапі буде випущено 5 мільйонів нових купюр.

Вони будуть ходити паралельно з двадцятками старого зразка, і поступово вилучатися з обігу (замінюватися новими). Людям не обов'язково позбавлятися від старих грошей – пише vesti-ukr.com.

«Оновлюючи дизайн і удосконалюючи захист банкнот гривні, Національний банк прагне до підвищення їх надійності. За міжнародними стандартами грошові знаки потрібно оновлювати з певною періодичністю, щоб мінімізувати або зовсім виключити спроби шахраїв підробити банкноти. Це - третя банкнота в новому банкнотного ряді національної валюти», - каже директор департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко.

Він уточнив, що на початку липня 2018 року в грошовому обороті перебувало 127 млн штук банкнот номіналом 20 гривень - 4,4% загальної кількості гривневої готівки.

«Національний банк контролює процес вилучення з обігу зношених банкнот і замінює їх новими. Заміщення зношених банкнот новими - це процес, що відбувається постійно і не заважає громадянам», - вважає Зайвенко.

Всього в зв'язку з фізичним зносом банкнот гривні Національний банк щорічно вилучає близько 800 млн банкнот всіх номіналів. Майже половину з них становлять саме банкноти від 1 до 20 гривень. Наприклад, в минулому році Національний банк вилучив з обігу зношених і значно зношених банкнот загальною кількістю 749 млн штук на суму 48 млрд грн., в тому числі банкнот номіналом 20 гривень - 72 млн штук на майже 1,5 млрд. грн. Це близько 10% від загальної кількості вилучених з обігу пошарпаних грошей.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, економіка, нбу, гроші
В тему