17 Липня 2018
Новини

Що власники «євроблях» мають знати про новий закон

Що власники «євроблях» мають знати про новий закон

Минулого тижня до Верховної Ради були внесені два законопроекти, які повинні вирішити проблему так званих авто на «бляхах».

Якщо закони набудуть чинності, «євробляхи» можуть зникнути з українських доріг. Однак йдеться не про їхню легалізацію. Цілком можливий сценарій, за якого більшість власників авто з єврономерами будуть змушені розібрати свої машини або здати їх на металобрухт. Пише Економічна правда.

Реєстрація чи легалізація?  

По-перше, легалізація старого авто навіть за новими правилами для пересічного українця залишається дорогим задоволенням.

По-друге, більшість громадян, які користуються такими транспортними засобами, не є їхніми власниками. Фактично вони належать іноземцям.

Якщо законопроекти будуть ухвалені у нинішньому вигляді, громадяни, які користуються авто з єврономерами, матимуть 180 днів з дати впровадження нововведень для реєстрації транспортного засобу за українським законодавством. Якщо хтось не встигне, він буде оштрафований за порушення митних правил.

Проте, це дуже складне питання, оскільки більшість «бляхарів» не є власниками цих авто. Вони переважно оформлені на іноземців, а щоб узаконити такий транспортний засіб, українець повинен спочатку знайти власника. Власник мусить зняти машину з обліку у своїй країні і з усім пакетом документів в'їхати в Україну в режимі імпорту.

Після цього необхідно вирахувати та сплатити всі податки: ПДВ, ввізне мито, збір до Пенсійного фонду (при першій реєстрації авто) та акциз за новими правилами.

Податки та розмитнення

Проекти передбачають зниження акцизного податку, що повинно трохи здешевити розмитнення, але при цьому посилюють контроль за ввезенням та використанням таких машин.

Також, у разі ухвалення законів українці зможуть ввезти транспортний засіб будь-якого віку, але акцизний податок на старі авто буде вищий через віковий коефіцієнт. Якщо вартість старої машини буде нижчою, зменшаться ПДВ і мита. Їх розмір залежить від суми, яку власник сплатив за транспортний засіб.

Штрафні санкції

Водій може на свій страх і ризик продовжувати їздити, але після ухвалення законів поліцейські отримають право зупиняти авто на "бляхах" та перевіряти всю інформацію стосовно законності його перебування на території України. Якщо виявлять порушення, водій отримає штраф, а машину відправлять на штрафмайданчик. Забрати її звідти зможе тільки фактичний власник, тобто в більшості випадків ніхто не звернеться.

За даними митниці, 1 травня 2018 року кількість машин з іноземною реєстрацією, які з початку 2016 року були ввезені в Україну, становить трохи більше 2 млн.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, євробляхи, податки, митниця, закон
В тему