10 Липня 2018
Новини

500 доларів - і ви отримуєте довідку у психіатра, аби вижити родича з квартири

500 доларів - і ви отримуєте довідку у психіатра, аби вижити родича з квартири

Правозахисники розповідають про сотні випадків по всій країні, коли, щоб «викоренити» родича з квартири або відібрати у нього бізнес, досить отримати «правильну» довідку у психіатра.

Заколювання препаратами, побої, жорстокість і нестерпні побічні дії ліків ... Це лише малий перелік «неприємностей», з яким стикаються пацієнти психіатричних клінік. Але найстрашніше, що на їх місці може опинитися будь-хто з нас. НАБУ вже зацікавилося групою лікарів, які, за даними слідства, беруть участь в таких схемах. Навіщо з українців роблять психічнохворих і скільки це коштує, розбиралися vesti-ukr.com.

Грошове питання

До Марини Довгої після смерті чоловіка переїхала з Мелітополя мати - нібито для турботи про внучку. Дізнавшись про накопичення, які є у Марини, родичі відправили її в психіатричну лікарню «підлікувати нерви». Після виходу з клініки Марина не виявила $ 14 тис. І тільки після втручання адвокатів, порушення кримінальної справи їй вдалося повернутися до повноцінного життя. Як розповідає Довга, зараз вона працює фахівцем з продажу в одній з косметичних компаній, регулярно їздить у відрядження і спілкується з різними людьми. Про те, що сталося згадує як про страшний сон.

«Все почалося з того, що рідна мати почала підсипати мені в їжу сильнодіючі психотропні препарати. Таким чином хотіли похитнути моє здоров'я, і я дійсно почала відчувати погіршення моторики, загальну втому організму. Як з'ясувалося пізніше, мати діяла не одна, а разом з моїм братом», - згадує Марина. За її словами, переслідування родичів вона почала помічати через кілька років після смерті чоловіка. «Спочатку все було начебто нормально, але потім вони стали постійно провокувати конфлікти, а в один день змусили мене випити забійну дозу «Реніпріла» (психотропне). У мене почалося прискорене серцебиття, мені стало погано, і я попросила викликати швидку, але мені викликали ... «бригаду», - згадує Марина. За її словами, незважаючи на письмову відмову від госпіталізації, бригада медиків насильно, з подачі родичів, забрала її в 4-е відділення психоневрологічної лікарні №1 Києва (лікарня ім. Павлова).

«У лікарні мене відразу ж обкололи психотропними речовинами, на яких потім тримали ще тиждень. Трохи оговтавшись, я викликала по телефону міліцію. Але мені не дали з ними зустрітися, а санітари прив'язали панчохами до ліжка на добу. Потім завели в кабінет і сказали: «Пиши заяву на госпіталізацію, а інакше будуть проблеми. Я написала», - розповідає Марина.

Після звільнення з лікарні, в якій Марину протримали майже місяць, вона зрозуміла, що брат з матір'ю знайшли в квартирі гроші. «Коли брат мене забирав з лікарні, він так і сказав мені: «Я знайшов гроші і турбуюся, що ти їх можеш кудись подіти, тому заберу і буду видавати по необхідності. Я змушена була погодитися. Одного разу, коли мене затопили сусіди і потрібно було зробити ремонт, я звернулася до брата з проханням привезти мені мої заощадження, але він відмовився. А потім я знову опинилася в психіатрії». Таких повернень до лікарні було ще кілька. «В результаті, вибравшись з лікарні, я найняла адвокатів на родичів, які вже оселилися в моїй квартирі, було порушено кримінальну справу за статтею «Самоправство», зараз тривають суди», - розповідає Довга.

Сімейні розбірки

Головна мета, яку переслідують люди, насильно відправляючи людини в лікарню для душевно хворих, - це позбавлення через суд його дієздатності і призначення «потрібного» опікуна, який отримує повний контроль над життям і майном.

Діана Самойлик (в дівоцтві Антипенко) сім років тому познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком, Сергієм Самойлик, і той чомусь не сподобався батькам дівчини, розповідає адвокат Діани Сергій Трофимов. Після весілля мати розв'язала війну проти дочки. До Діані прийшли батьки в супроводі нотаріуса і, погрожуючи тим, що зараз викличуть «бригаду», яка відвезе її в лікарню, змусили підписати генеральну довіреність на розпорядження всім майном. Після цього, за словами адвоката, мати залишила дочку під домашнім арештом і приставила до Діани двох охоронців, які місяць не давали їй виходити з дому. За допомогою міліції і журналістів Діану вдалося звільнити з полону. Вона написала заяву за фактом домашнього полону, але справу перекваліфікували з «викрадення» на «самоуправство». А на наступний день Діана вирушила до нотаріуса, щоб анулювати довіреність, але до цього часу квартира вже була продана. Після історії з домашнім арештом Діана з чоловіком жили спокійно майже рік, але в один з днів в квартиру увірвалися невідомі, зв'язали її і вивезли в бункер на околиці міста, де, протримавши добу, знову наділи мішок на голову і повезли в бік західного державного кордону . По дорозі Діані, за словами Трофимова, вдалося переконати викрадачів випустити її у Львові. Потім був суд, але викрадачам дали лише умовні терміни.

Наступним етапом історії Діани стали позови від матері про визнання її недієздатною. За словами Сергія Трофімова, зараз в суді розглядається вже четвертий позов. «Він складений на підставі підроблених висновків психіатрів і показань матері, домогосподарки, далеких родичів і знайомих, а також новорічної листівки, написаної Діаною, - каже адвокат. - Все почалося з того, що в 2013 році мати Діани підкупила психіатра, який на підробленому бланку ТОВ «Борис» видав висновок про те, що Діана має велику кількість психічних розладів та інших захворювань, і рекомендував відправити її на стаціонарне лікування». Підтвердженням тому, що висновок психіатра було підробленим, служить відповідь клініки «Борис», в ній сказано, що клініка ніколи не видавала жодних висновків Самойлик. За словами Трофимова, саме на підставі висновку приватної клініки заочно батьками Діани було отримано ще один висновок, під яким підписалися два психіатра. «Це ще одне грубе порушення закону «Про психіатричну допомогу», відповідно до якого забороняється визначати психіатричне стан особи без огляду людини. Але на підставі цих висновків зараз Діану намагаються позбавити дієздатності», - говорить Трофимов.

«Якщо у вас болить голова - ви можете зробити МРТ, з психіатрією так не вийде. Тут все зав'язано на суб'єктивній думці певного лікаря. І якщо цей психіатр недобросовісний і має корисливі мотиви, я вам не заздрю. Не секрет, що в Україні діють так звані чорні психіатри, які за $ 400-500 напишуть вам все що завгодно», - говорить Трофімов.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, психіатрія, гроші
В тему