2 Липня 2018
Новини

Чого чекати українцям від погоди цього літа і що буде з врожаєм

Чого чекати українцям від погоди цього літа і що буде з врожаєм

Негода продовжує терзати Україну. Через сильні опади та шквального вітру без світла залишилися 136 населених пунктів, близько 100 будинків по всій країні були затоплені, а у багатьох людей з-за гроз вийшла з ладу побутова техніка.

Як кажуть синоптики, всьому виною антарктичний циклон, та й в цілому з кожним роком кількість природних аномалій буде тільки збільшуватися. Чого чекати українцям від погоди цього літа і що буде з урожаєм, з'ясовували vesti-ukr.com.

Останнім часом погода приносить чимало сюрпризів: сніг в червні в Карпатах, якого, як розповідали очевидці, не завжди взимку можна знайти, град розміром з персик, похолодання до 14 градусів...

На думку директора НДІ гідрометеорології Володимира Осадчого, причиною тому стає 30-річний період похолодання. «У нас зараз 30-річний період похолодання. Саме для нього характерні такі перепади тиску, температури, проникнення арктичних мас. Нам потрібно до цього готуватися. Шквали, бурі, град - все це у нас буде в найближчі 30 років», - пояснює Осадчий і запевняє, що саме зараз нічого аномального не відбувається: «Або циклон заніс нам холодні антарктичні вітри, або ж просто холодне повітря з верхніх шарів атмосфери. Ми очікуємо, що вже днями температура повітря підніметься до +30 градусів», - сказав Осадчий.

Що ж стосується злив, то метеорологи також помітили нову тенденцію. За словами заввідділу синоптичної метеорології НДІ гідрометеорології, в цілому по країні відбувається збільшення кількості опадів, але з одночасним настанням посухи. «Зменшується кількість днів без опадів, але зате збільшується їх інтенсивність. Тобто дощів практично немає, а замість них йдуть зливи. Але ж зливові дощі дуже локальні, і виходить, що вся вода просто стекла. Вона не встигає за такий короткий період просочуватися в ґрунт, як це відбувається при рівномірному випаданні опадів. Тоді ґрунт набирає цю вологу, і рослини отримують її протягом довгого періоду», - говорила Балабух.

Що буде з урожаєм

Така погода, як кажуть аграрії, неоднозначно позначається на врожаї. Як запевняє агроном Денис Сергієнко, рясні дощі можуть значно погіршити клас української пшениці. «Зараз в більшості регіонів України пішли затяжні зливи. Для технічних культур - соняшнику, кукурудзи, сої - це добре, а ось для ранніх зернових - навпаки. Рясні дощі зменшують якість і клас зерна пшениці», - говорить він.

А ось з урожаєм плодових культур - яблуками, грушами, сливами - проблем бути не повинно. Упродовж липня для них може сформуватися досить вологи, і це позитивно вплине на врожайність. Така ж ситуація - з помідорами і огірками. «Попередній період був досить сприятливим, щоб вони нормально сформувалися. Тому вони будуть давати хороший врожай», - вважає Сергієнко.

Липень буде спекотним, але дощовим

Тим часом, як повідомив директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда, вже в липні українців чекає дуже спекотна погода, яка триватиме аж до кінця серпня. «Практично у всіх регіонах України температура повітря в липні буде досягати + 35-40 градусів. У західних та північних областях - на кілька градусів менше, але все одно ці місяці будуть жаркими. Потрібно звикати до такого лету, іншого вже не буде. Тенденція підвищення температури зберігається і продовжується», - говорить Кульбіда. Синоптики обіцяють, що липень стане найспекотнішим місяцем для українців. При цьому місяць пройде з досить частими грозами і зливами. «Абсолютний максимум температура повітря поб'є в Харківській, Луганській, Херсонській та Одеській областях, де буде місцями до +40 ... + 41 градуси, в гірських районах +24 ... + 30 градусів», - відзначають в Укргідрометцентрі.

Свій прогноз на літо дає і народний синоптик Леонід Горбаль, який формує його за старовинною методикою, де враховується розрахунок числових рядів планет Сонячної системи. Розташування цих світил, як вважалося, впливає на все живе на Землі, тому від місця їх розташування в певний період залежить і погода.

За словами народного синоптика, другий літній місяць піднесе Україні цілих чотири циклони: 3-5, 8-11, 19-21 та 24-27 липня. Та й в цілому місяць буде дощовим, а температура буде змінюватися раз на три дні. «Ці циклони мають схильність до з'єднання, що призведе до рясних опадів від 40-50 мм. Розподілятися вони будуть нерівномірно: в одній області може випасти до 40-55 мм, а в інших областях не капне. Загалом, це буде жаркий, але не сухий місяць з хорошими опадами», - прогнозує Горбаль.

А ось серпень, за його прогнозами, буде холодніше в порівнянні з попередніми роками, і з 17-го числа вдень повітря не буде прогріватися більш ніж на 22 градуси. «На 3-4 градуси буде тепліше в південних областях України, але опади можуть бути ряснішими, ніж на решті території, так як циклони на цей місяць прийдуть з півдня», - зазначає Горбаль.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, погода, погода
В тему