13 Червня 2018
Новини

Чому затих футбольний скандал про договірні матчі в Україні?

Чому затих футбольний скандал про договірні матчі в Україні?

Футбольний скандал з договірними матчами, що прогримів напередодні фіналу Ліга Чемпіонів в Києві, після турніру дивним чином заглухнув.

Нагадаємо, МВС відзвітувало, що здійснило 40 обшуків по всій країні, публічно звинувативши в рамках боротьби з договірними матчами 320 осіб. У Нацполіціі заявили, що встановлено як мінімум 50 договірних матчів, в яких взяло участь 35 з 52 клубів.

Зокрема, раніше силовики надали відеозапис, на якій, за даними МВС, президент ПФК "Суми" запропонував арбітру 30 тис. Грн за нічию і 100 тис. Грн за перемогу клубу в матчі ФК "Суми" - ФК "Волинь". В результаті даний клуб став переможцем, а арбітр, за даними МВС, отримав обіцяну винагороду в розмірі $ 3,9 тис. А за перемогу в матчі МФК "Миколаїв" - ФК "Геліос" арбітру було перераховано на картковий рахунок 50 тис. грн. Інформує terrikon.

Прооте, через два тижні громадськості так і не надали списки підозрюваних. Більш того, ФФУ нікого не покарала, а єдиний показово-затриманий арбітр був відпущений в той же вечір.

У поліції уточнюють, що слідчі дії все ще ведуться.

"Помилилися адресою"

За ідеєю, якщо все, про що говорять у МВС, виявиться правдою, враховуючи кількість команд, замішаних у скандалі, санкцій повинно бути стільки, що український чемпіонат доведеться прикрити. Так як, згідно дисциплінарних правил федерації, маніпуляції з результатом матчів тягнуть за собою, крім іншого, і заборона на участь в будь-якій діяльності, пов'язаної з футболом.

Втім, ФФУ виступає на захист одного з фігурантів - арбітра Євгена Арановського. У заяві на сайті Федерації говориться, що рефері не має стосунку до договірняків, а силовики помилилися адресою.

Як зазначає видання, ЗМІ згадували прізвище арбітра Євгена Арановського як фігуранта слідства щодо договірних матчів. «Насправді Євген Арановський непричетний до цієї справи. У слідства виникли питання виключно до його брата, Віктора Арановського (також арбітр), і тільки через помилки з адресою співробітники правоохоронних органів прийшли за місцем проживання Євгенія», - йдеться в заяві ФФУ.

"Довести буде складно"

Тим часом, як кажуть юристи, довести провину фігурантів футбольного скандалу буде непросто. «Наприклад, відео, яке поліцейські оприлюднили, де хтось нібито домовляється з представниками клубів про договірні матчі, навряд чи стане вагомим аргументом в суді. Тому навіть якщо поліція передасть матеріали справи в суд, це буде швидше піар-акція, ніж реальна справа», - вважає юрист Семен Астапов.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, футбол, хабар, гроші, поліція
В тему