8 Травня 2018
Новини

Кожен другий солдат радянської армії теж був українцем - луцький історик

Кожен другий солдат радянської армії теж був українцем - луцький історик

Сьогодні у День пам’яті та примирення 8 травня відбулось урочисте покладання квітів біля пам’ятного знаку «Жертвам фашизму від громадян міста Луцька» за участю представників міської ради, громадськості, учнів шкіл та вчителів.

Саме на цьому місці у часи Другої світової війни на Гнідавській гірці в районі вулиці Гнідавської фашисти розстрілювали військовополонених та в’язнів концтабору, про що засвідчили масові захоронення, виявлені тут в листопаді 2007 року.

Як інформує прес-служба міськради, у паспорті до пам’ятника «Жертвам фашизму», встановленого в 1975 році, зазначається: «На другий день окупації Луцька фашисти почали масове знищення людей. У районі вул. Марцинкевича (сучасна Гнідавська) гітлерівські окупанти створили табір для військовополонених. Там були нелюдські умови, в результаті чого щоденно помирало від голоду і катувань 40–50, а взимку 100–200 чоловік».

Читайте також: Як у Луцьку відзначатимуть День пам'яті та примирення

Тут, на пагорбі, виявили близько дванадцяти загальних могил. Точні розміри більшості з них та кількість похованих тут солдат і досі залишаються невідомими. Лише в одній із поховальних ям виявили 370 тіл.

Дослідник історії Андрій Свинчук зазначив: «День пам’яті та примирення означає, що ми повинні пам’ятати про мир, навіть розповідаючи про наймасштабнішу війну. Наша задача – вшанувати полеглих на полях війни. Українці воювали в арміях багатьох держав, не лише Радянського союзу, але і в армії Канади – 120 тисяч українців, США – 60 тисяч українців. Нашим побратимам ми завдячуємо звільненням від фашизму. Війна проти нацистської Німеччини тривала 1418 днів і кожен день гинули люди. Кожен другий солдат радянської армії теж був українцем».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, луцьк, свято
В тему

Останні матеріали