2 Травня 2018
Новини

Посилена перевірка доходів субсидіантів і більші пенсії: яких змін чекати українцям із 1 травня

Посилена перевірка доходів субсидіантів і більші пенсії: яких змін чекати українцям із 1 травня

З травня в Україні набувають чинності зміни в нарахуванні субсидій і зростають пенсійні виплати для окремих категорій громадян. Які ще новації чекають на нас, починаючи з останнього місяця весни?

Додатковий відпочинок

На додачу до стандартних вихідних у травні на українців чекають додаткові – окрім 1 числа, ще 9 і 28 травня. Причому до свят приурочені і деякі соціальні виплати. Про це пише видання «Бі-бі-сі. Україна».

Вищі пенсії військовослужбовцям

Так, до 1 травня підвищені пенсії одержали військові. Перерахунок виплат уряд провів «заднім числом» з 1 січня 2018 року, адже відповідний проект закону у Раді не розглядався.

27 квітня віце-прем’єр-міністр Павло Розенко відзвітував, що на рахунки військових пенсіонерів (яких в Україні понад 500 000) надійшли кошти. «Середній розмір підвищення пенсії сягає 1460 грн», – заявив Павло Розенко.

Востаннє військовикам піднімали пенсії в 2008 році. До 1 січня 2018 року середня військова пенсія становила майже 3000 грн.

Як анонсують в парламенті, з 1 січня середня військова пенсія виросте на 1500 гривень, а у 2019–2020 ще на 750 грн за кожен рік.

Також до 5 травня мають виплатити разову грошову допомогу ветеранам Другої світової війни – від 525 (учасникам війни) до 3685 грн (інвалідам війни І групи).

При цьому учасники бойових дій під час Великої Вітчизняної війни 1941–1945 рр., яким 85 років і більше, одержать по 3685 грн. Кошти перерахують на пенсійні рахунки або за місцем проживання.

АТО переформатовується в ООС

Починаючи з 1 травня, В Україні завершився етап АТО, замість якої на Донбасі проходитиме операція Об’єднаних сил.

Цей формат передбачає надання відомствам сектору безпеки і оборони, іншим держорганам України спеціальних повноважень, необхідних для здійснення заходів щодо забезпечення нацбезпеки.

Субсидії нараховуватимуть по-новому

У травні стартує перерахунок комунальних субсидій на наступний сезон. Якщо ще у квітні субсидія надавали з урахуванням доходів за першу половину 2017 року, то у травні 2018-го – з урахуванням доходів за друге півріччя минулого року.

Та найголовніше, що тепер субсидії нараховуватимуть за зміненими правилами. Парламентарі ухвалили ці зміни останнього дня перед канікулами. Відтепер субсидії видаватимуть людям «живими грошима», зате до перевіряти доходи тих, хто претендує на держдопомогу, стануть набагато доскіпливіше.

Так, урядовці, аби зробити субсидії «більш справедливими і адресними», постановили позбавити допомоги власників великих квартир, новеньких авто і «липових» безробітних.

Отже, віднині субсидії не отримуватимуть:

  • сім’ї, які мають транспортний засіб, якому менше ніж 5 років (крім мопеда і авто, наданого органом соцзахисту населення);
  • особи, які мають доходи від здавання в оренду житлоплощі (тепер доходи від здавання житла в оренду треба буде вказувати в декларації про доходи);
  • власники квартир площею понад 120 кв. м і будинків – понад 200 кв. м (окрім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей);
  • фіктивно безробітні особи, які працюють без оформлення в Україні або працюють за кордоном.

У травні Мінсоцполітики має представити Єдиний державний реєстр одержувачів житлових субсидій.

Газ знову подорожчає

З 1 травня вкотре дорожчає газ для промисловості. З урахуванням ПДВ 1000 кубів газу з передоплатою коштуватимуть 9143 грн, без передоплати – 10 042 грн. У квітні мінімальна ціна становила 8670 грн за 1 тис. куб. м, максимальна – 9544 грн.

І хоч напряму зростання цін на газ для промислових об’єктів на тарифи для населення не впливає, та кожен виробник закладає ці видатки у собівартість продукції. Тож зрештою це підвищення відчують на собі і кінцеві споживачі.

Для населення ціна блакитного палива наразі лишається фіксованою – 4942 грн за тисячу кубометрів без ПДВ.

Чиновників змусять зубрити англійську і французьку

З 1 травня, відповідно до Закону «Про державну службу», кандидати на посаду держслужбовця категорії «А» мають надавати атестат про вільне володіння однією з мов Ради Європи – англійською або французькою. Ця вимога пошириться на державного секретаря Кабінету Міністрів та його заступників, держсекретарів міністерств, керівників центральних органів виконавчої влади, керівників апаратів Конституційного, Верховного і спеціалізованих судів, голів місцевих державних адміністрацій.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, пенсіонери, субсидії, виплати, тарифи
В тему