12 Квітня 2018
Новини

Скільки коштів витрачають українці на шкідливі звички?

Скільки коштів витрачають українці на шкідливі звички?

За статистичними підрахунками, українці витрачають до 8% від доходів на згубні звички.

«У 2016 році ми витратили 7,5 % на сигарети та алкоголь, а в 2017 році – вже 7,6 %. Цього року сукупні витрати на це в українських сім’ях знизяться за рахунок незмінної ставки акцизів на алкоголь», – повідав глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

При цьому він зазначив, що легальний ринок міцного алкоголю в Україні необхідно порівнювати з нелегальним, оскільки останній є більшим. І якщо багато років ціна на горілку в «наливайках» була стабільною по всій країні, то зараз ситуація змінилася. Ціна залежить від місця розташування, що вказує на зміни на тіньовому ринку. Пише ukraine.web2ua.

«Іноді вона може бути навіть і по 100 грн за 0,5 л, тобто більшою за легальну пляшку горілки. Тому нам слід чекати зменшення контрафактного виробництва. Але дані за січень-лютий 2018 року свідчать і про зменшення виробництва легальних виробників порівняно з першими двома місяцями минулого року. У той же час на це могли вплинути деякі фактори, тому повноцінне порівняння можна буде зробити лише за півріччя», – інформує Дорошенко.

Нагадаємо, напередодні Нового року прогнозували, що вартість сигарет у 2018 році зростатиме швидше за вартість алкогольних напоїв. Алкогольні напої, які моніторяться державою, у лютому-січні подорожчали на 0,5 %, а сигарети – в середньому на 2 %. І причина цього лише одна – держава на цей рік не піднімала акцизи на усі види алкогольних напоїв, окрім коньяку та бренді. Таким чином підвищення ціни горілки, вина та пива за два місяці на декілька десятків копійок – це збільшення витрат на виробництво, яке відображає інфляцію в країні. Середня ціна пляшки горілки 0,5 л за січень-лютий зросла майже на 20 коп., або на 0,2 %; вина 0,75 л – на 30 коп., або на 0,5 %; пива 0,5 л – на 0,15 коп., або 1 %. На початок березня середня ціна пляшки горілки, за даними Держстату, становила 81,2 грн, вітчизняного вина – 59,1 грн, а пива – 13,9 грн.

Серед тютюнових виробів найбільше подорожчали сигарети середнього класу – на 75 коп., або майже на 3 %. Цигарки без фільтру додали 45 коп., або 2 %; преміям-класу – 60 коп., або трохи більше ніж 2 %; із фільтром найдешевші – 30 коп., або 1 %. Середня ціна на початок березня сигарет становила: без фільтру – 21,1 грн, найдешевших із фільтром – 24 грн, медіум-класу – 27,6 грн, преміум-класу – 33,3 грн.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему