3 Квітня 2018
Новини

Українцям відмовляють у вільному виборі лікаря

Українцям відмовляють у вільному виборі лікаря

Найчастіший аргумент – пацієнт приписаний до іншого дільничого лікаря, тому має підписати декларацію в іншому місці.

«Ми уважно стежимо за кампанією «Лікар для кожної сім’ї». За останні дні отримуємо звернення громадян, що в деяких медзакладах їм відмовляють у вільному виборі лікаря. Найчастіший аргумент - пацієнт приписаний до іншого дільничого лікаря, тому має підписати декларацію в іншому місці. Це неправда. Ви вільні у виборі свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра, де б ви не жили чи були зареєстровані, в якого б лікаря не обслуговувалися раніше», - на своїй сторінці у facebook повідомила виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

Вона нагадала, що відмовити у підписанні декларації можуть лише з двох причин:

1. Заклад ще не підключений до електронної системи охорони здоров’я.

2. Всі лікарі медичного закладу набрали оптимальну кількість пацієнтів.

Читайте також: Медреформа в Україні: кому потрібен договір з лікарем

«Коли вам кажуть інше - це порушення законодавства. Ділимося інструкцією - що робити, якщо в медичному закладі вас переконують у зворотному», - наголосила Супрун.

1. Перш за все подумайте чи не варто обрати інший медичний заклад, в якому не будуть намагатися порушувати ваші права, встановлені законом.

2. Процитуйте лікарю «Порядок вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу», затверджений Наказом МОЗ №503 від 19 березня 2018 року. Саме цей документ регламентує процес вибору лікаря, подання та припинення дії декларації з вибору лікаря.

3. Зверніться за роз’ясненнями до головного лікаря.

4. Якщо головний лікар відмовляє у реалізації вашого права на вільний вибір лікаря, зверніться до місцевого управління охорони здоров’я із заявою на ім’я керівника управління.

5. Ви можете поділитися своїм досвідом у спеціальній формі зворотного зв’язку МОЗ України за цим посиланням. Повідомляйте нам про такі випадки - будемо оперативно реагувати.

Також Уляна Супрун попросила українців активно включатися в процес реформування, «адже зміни ще жодне міністерство в світі не зробило самотужки».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему