27 Березня 2018
Новини

Якою буде погода в квітні-2018 в Україні

Якою буде погода в квітні-2018 в Україні

В цьому році, незважаючи на ранній Великдень, 8 квітня, весна буде холодною. Якщо березень був зі снігом, то в квітні прогнозують дощі. Фермери кажуть, що, хоча така весна і корисна для врожаю, все-таки пощастить не всім. Доведеться сіяти в стислі терміни, а для цього потрібні кошти і техніка, яка є далеко не у всіх – пише vesti-ukr.com.

Народний синоптик Леонід Горбань каже, що різкого підвищення температури в квітні очікувати не варто. Головне християнське свято, Великдень, на думку синоптика, буде прохолодним, а стабільне тепло прийде в Україну лише під кінець місяця. «До Великодня температура буде + 4-5 середньодобова, тобто денна – 7-8, максимум + 9-10 градусів. Великодня неділя очікується прохолодною – не вище + 7-11 градусів. Якщо порівнювати з температурними показниками минулих років – цей квітень вважається холодним. Але аграрії на таку весну моляться, бо пізня весна ніколи не обдурить. На доказ цього 2018-й – рік Венери, а він, за статистикою, на другому місці по врожайності після року Юпітера.

При пізньої весни можна чекати 100% врожаю, особливо на ярові культури», – розповів Леонід Горбань, уточнивши, що квітневі заморозки не завадять і цвітінню плодових дерев, тому як вони до цього часу ще не прокинуться.

Синоптик Наталія Діденко сьогодні, 26 березня, обіцяє морози, а 27 березня – опади. «Сьогодні вдень в Києві після нічних морозів потеплішає до + 2–6 градусів. Через перепади температури потрібно бути уважними на дорозі. У Києві 26 березня – без опадів. Вночі –10–12, вдень + 2–4 градуси. Увечері, вночі – ожеледь!» – пише Діденко.

Читайте також: Великдень зі снігом - невтішний прогноз від синоптиків (відео)

А Укргідрометцентр на найближчі три дні дає такий прогноз. У понеділок: – 4-6 вночі, + 6-8 вдень. У вівторок: від –1 до +1 вночі і + 4-6 вдень (мокрий сніг). А в середу: від –1 до +1 вночі, + 2-4 вдень. Найхолодніше буде на сході України – до -11 вночі (Харків, Луганськ), а в Сімферополі – найтепліше (+12).

Аграрії б'ють на сполох

Однак експерти сільськогосподарського ринку від холодної весни добра не чекають: посівна ще не почалася, а коливання температури і нічні заморозки можуть погубити озимі. «Кожна рослина має отримати певну кількість тепла, світла. Наскільки в цьому сезоні це вдасться – складно судити. Але на озимих така тривала зима позначиться негативно, особливо для ріпаку та пшениці, оскільки затягується період посіву через крижаної кірки на полях. До того ж лід заважає вільному доступу повітря. Збільшення кількості вологи добре для ярих культур, але як це позначиться на озимих – невідомо. Поки що прогнози не дуже хороші», – говорить віце-президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України Іван Якуб.

Нагадуємо, Українцям пророкують холодну пізню весну

Схожої думки дотримується віце-президент Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України Віталій Львов: в минулі два роки в цей час посівна в південних областях України йшла повним ходом, а в 2018 році тим, хто хоче восени зібрати урожай, доведеться знатно потрудитися.

«У нас немає довгострокових прогнозів на три-чотири місяці, щоб знати, якими будуть літо і весна. Укргідрометцентр дає невиразні коментарі. По всій країні в цьому році терміни посівної будуть дуже стиснуті – з місяця на два тижні: хто зможе це зробити, у того буде урожай. А для цього повинна бути не тільки відповідна погода, а й техніка, кваліфіковані працівники. Також все залежатиме від того, чи достатньо вологи і тепла буде в травні. Головне для наших основних зернових культур – пшениці, соняшнику, сої, ріпаку, – щоб вони отримали достатньо вологи і сонця, тому поки можна тільки гадати. У деяких областях на початку березня було невелике вікно, і вони змогли підживити озимі, але робота була не дуже ефективна, оскільки після цього знову пішли морози і сніг. І Великдень начебто не пізня, а на кордоні Харківської та Сумської областей на полях лежить півметра снігу – я в попередні роки такого не пам'ятаю », – говорить Віталій Львов.

Продавці у виграші

А ось хто виграв від такої затяжної і холодної весни, так це продавці одягу. Вони змогли через холодну погоду на два тижні довше продавати зимові товари. «Як правило, сезон продажів зимово-весняної колекції закінчується до 8 березня, а в цьому році до сих пір лежить сніг, тому збільшилися продажі верхньої і демісезонного одягу. Розпродажів варто чекати при остаточному настанні тепла. Оскільки маркетологи люблять знижки приурочувати до якихось дат, то, ймовірно, починаючи з Великодня в українських магазинах почнеться сезон розпродажів, на якій підуть залишки », – розповів представник Асоціації постачальників торговельних мереж Віталій Бушковскій.

Хоча в магазинах вже щосили торгують і літньою колекцією. На вітринах можна побачити сарафани, блузки, мокасини і навіть босоніжки. «Новій літньої колекції ще немає, ми вивісили всі залишки з минулого року, тому що народ вже цікавиться», – каже продавець магазину в одному з торгових центрів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему