15 Лютого 2018
Новини

Українцям пророкують холодну пізню весну

Українцям пророкують холодну пізню весну

Зима в Україні здивувала надзвичайно високими температурами. Як зазначають синоптики, настільки теплої погоди не спостерігалося понад століття  – пише vesti-ukr.com.

Український бабак-провісник, який живе на біологічній станції Харківського національного університету імені Каразіна, прокинувся, як і належить, 2 лютого. Нагадаємо, цього числа по всьому світу відзначається традиційний щорічний День бабака.

Тоді з нірок випускають спеціальних бабаків-синоптиків, які передбачають погоду на весну. В Україні таких гризунів двоє – Тимко із Харківщини і Мишко з Львівщини.

Цього року бабак Тимко IIІ зробив перше в своєму житті пророкування, змінивши на посту свого батька, Тимка II.

«Тимко II на заслуженому відпочинку. Він минулого року нам все передбачив і сказав: «Я хочу на пенсію», але перед відходом народив нам двох дитинчат», – розповів охоронець бабака Віктор Токарський.

«Бабак каже, що через шість тижнів буде тепла весна, – додав чоловік. – Тварина не побачила своєї тіні, що означає прихід в Україну весни в десятих числах березня».

Тож чи варто далеко ховати шапки і светри і які плани будувати українцям на весняні свята?

Народний синоптик Леонід Горбань керується старовинною методикою так званого «Брюсова календаря», за яким прогноз погоди ведеться за числовими рядами планет, а також спирається на народні прикмети. Горбань стверджує, що, незважаючи на пробудження бабака, березень в Україні буде холодним і ранньої весни цього року чекати не варто.

«Народна прикмета свідчить, що якщо в січні погода, як у березні, то і березень буде схожий на січень», –  каже Леонід Горбаль.

Читайте ще: Народні прикмети на Cтрітення

«Перша семиднівка березня буде морозною: з 1-го по 4-е березня температура коливатиметься в районі мінус 6 – 8 в денний час, в нічний час – до мінус 12.

З 4 березня морози трохи ослабнуть, але 3 – 4 березня в центральній частині України очікується сніг.

З 10 – 19 березня потеплішає до плюс 3 – 4, а 13 – 16 березня в Україну прийдуть дощі. До 20 – 22 березня стовпчик термометра знову піде вниз, і вдень буде всього 2 – 3 градуси тепла, в нічний час – мороз. У північній частині країни буде незначно холодніше. У Київській області з 21 березня можливий дощ зі снігом. Стійка плюсова температура встановиться з 23 березня: з кожним днем буде трохи теплішати, та 30 березня показники досягнуть плюс 7 – 9 градусів», – розповів Леонід Горбань.

Квітень розпочнеться з 4 – 5 градусів зі знаком плюс. На ранній Великдень, який православні в 2018 році відзначають 8 квітня, погода також буде не дуже привітною – народний синоптик вважає, що день видасться холодним. Та й увесь місяць, судячи з його прогнозів, погода буде нестійкою: можливі опади, включаючи дощ із мокрим снігом. До кінця квітня можна очікувати до плюс 20, але до травня знову похолодає.

Нагадаємо, Чому в Україні серед зими настала весна і коли чекати морозів

«На травневі свята буде 7 – 9 градусів тепла. Потім 6 – 8 травня імовірний дощ з бурею, а з 8 травня температура різко підвищиться: вдень буде до плюс 19. Другий циклон накриє Україну з 11 по 16 травня, а з 18 по 26 травня прийде спека – плюс 26 –28», – уточнив народний синоптик.

В Укргідрометцентрі роблять більш оптимістичні прогнози і вважають, що прихід весни цього року буде раннім. При цьому директор Українського гідрометцентру Микола Кульбіда не виключає і короткочасного повернення холодів, снігопадів і мінусових температур під час календарної весни.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему