13 Березня 2018
Новини

Зміни у шкільній програмі обурюють: замість «Гобсека» діти читатимуть «Великого Гетсбі»

Зміни у шкільній програмі обурюють: замість «Гобсека» діти читатимуть «Великого Гетсбі»

З 1 вересня 2018 року набувають чинності нові навчальні програми від МОН. Зміни стосуються більш ніж 20 предметів. Які ж кардинальні нововведення чекають на школярів? Найбільш болючі питання порушили на сайті «Сегодня».

Історія України

Найбільше зміни зачеплять учнів 11-х класів. Їм доведеться вивчати інтеграцію України в європейський політичний простір. Також акцент ставитимуть на анексію Криму, початок АТО і процес Мінських переговорів. Додатково у програмі з’явилися теми про отримання Україною безвізового режиму з країнами Євросоюзу, приєднання до Ради Європи, підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Також школярі дізнаються про «політику сусідства» ЄС і про євроскептиків. Окремо увагу приділять геополітиці: сучасним відносинам США, Китаю і Євросоюзу.

Автори вважать, що такі зміни допоможуть учням розуміти геополітичне становище України.

Література

Не менше новацій чекає юнаків та дівчат на уроках зарубіжної літератури. До творів з обов’язкової програми увійдуть робота бразильського письменника Пауло Коельо «Алхімік», романи «Чому наше майбутнє залежить від читання» і «Кораліна» сучасного британського фантаста Ніла Геймана. До програми додали підлітковий роман польської письменниці Йоанни Ягелло «Кава з кардамоном» та роботу Нобелівського лауреата Мо Янь «Геній».

Серед книг для позакласного читання опинилися класична «Анна Кареніна» Лева Толстого, а безсмертного «Гобсека» Бальзака і зовсім виключили.

11-і класи познайомляться із шедеврами світової літератури. В обов’язковій програмі тепер відомий роман-антиутопія «1984» Джорджа Оруелла, «Мораль» культового американського письменника Стівена Кінга і роман «Крадійка книжок» Маркуса Зузака, який, до слова був, у списку бестселерів The New York Times понад 230 тижнів. Також уперше випускники будуть вивчати твір кримськотатарського письменника Таіра Халілова про депортацію кримських татар «До останнього подиху». А ось «Джакомо Джойс» Джеймса Джойса і «Чуму» Альбера Камю перевели в розряд «позакласного читання».

Читайте також: Книги Пауло Коельйо. Що почитати?

Позакласне читання

Найбільший фурор серед українців спричинив новий список для позакласного читання. 10-і класи повинні ознайомитися з романом Ренсома Ріггза «Будинок дивних дітей» і американською класикою «Великий Гетсбі» Фіцджеральда, які, до речі, не так давно були екранізовані.

На літо випускникам задали: «Темні алеї» Буніна, вірші Нобелівського лауреата і рокера Боба Ділана, роман «Ім’я троянди» Умберто Еко, «Пролітаючи над гніздом зозулі» Кена Кізі, «Сто років самотності» Габріеля Гарсіа Маркеса, твори Харукі Муракамі та навіть фантастичний роман «Соляріс» Станіслава Лема.

Доки складається програма, батьки реагують на зміни не надто радісно. З одного боку, нововведення, які підривають репутацію класичної літератури, не здатні виховати у дітей високі моральні цінності. Проте, з іншого боку, такі твори спроможні зацікавити дітей читати книги, що в наш час зробити досить складно.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему

Останні матеріали