23 Лютого 2018
Новини

У Луцьку - виставка творів Лесі Українки

У Луцьку - виставка творів Лесі Українки

25 лютого виповнюється 147 років від дня народження відомої земялчки Лесі Українки

З цієї нагоди для шанувальників творчості поетеси підготовлена виставка з фондів бібліотеки Волинського краєзнавчого музею «До тебе, моя ти Україно, мила, кохана… струна моя перша озветься…».

Охочі зможуть переглянути та ознайомитися із репринтними відтвореннями прижиттєвих поетичних збірок та дослідженнями про історію їх публікацій. А також побачити наукові збірники, монографії, каталоги, в яких науковці, музейні працівники, краєзнавці діляться своїми напрацюваннями та дослідженнями життя і творчості Лесі Українки та всієї родини Косачів.

З матеріалами виставки можна ознайомитися у дні роботи Волинського краєзнавчого музею.

Читати також: Вперше за 50 років в Україні можуть видати повне зібрання творів Лесі Українки

Довідково:  народилася Лариса Петрівна Косач 25 лютого 1871 в місті Новограді-Волинському. 6 січня 1880р. дуже застудилася і почала хворіти. Влітку 1883 року лікарі діагностували туберкульоз кісток. Починаючи з 1884 року Леся активно пише вірші («Конвалія», «Сафо», «Літо краснеє минуло» і ін.) і публікує їх у часописі «Зоря». Саме цього року з’явився псевдонім «Леся Українка». Про рівень її освіти може свідчити факт, що у 19-літньому віці написала для своїх сестер підручник «Стародавня історія східних народів». Побувавши 1891 в Галичині, а пізніше й на Буковині, Українка познайомилася з багатьма визначними діячами Західної України.

Останні роки життя нашої видаткох діячки пройшли в подорожах на лікування до Єгипту й на Кавказ. Померла 19 липня 1913 року в Сурамі у віці 42 років.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь
В тему