9 Лютого 2018
Новини

Вперше за 50 років в Україні можуть видати повне зібрання творів Лесі Українки

Вперше за 50 років в Україні можуть видати повне зібрання творів Лесі Українки

Верховна Рада ухвалила Постанову про відзначення на державному рівні 150-річчя від дня народження видатної письменниці та громадського діяча Лесі Українки 25 лютого 2021 року. 

Варто зауважити, що це питання у Раді протягом тривалого часу відстоювала народний депутат Ірина Констанкевич. Саме вона і є ініціатором Постанови.

«Ми довго до цього йшли. Скільки цікавих ідей і щирих вболівань вчених, діячів культури, освіти, народних депутатів, дійсно української інтелігенції, рухали, штовхали, боролися і знову рухали через бюрократичні коридори Постанову, яка народжувалася на Волині, в університеті імені Лесі Українки. Цей документ – це результат спільної роботи, а тепер слово за Центральною виконавчою владою, яка має виділити кошти на омріяне Повне зібрання творів Лесі Українки (попереднє було в 1971 році). І слово за науковцями, митцями, музейниками, вчителями, усіма, хто розуміє велич української письменниці і українського слова! Дякую усім, хто став співтворцем сьогоднішнього свята. Особливо голові профільного комітету Миколі Княжицькому», – наголосила Ірина Констанкевич.

У плані заходів щодо відзначення на державному рівні 150-річчя від дня народження Лесі Українки Рада рекомендує передбачити: створення повного бібліографічного словника Лесі Українки, електронного варіанту архіву родини Драгоманових-Косачів: Олени Пчілки (Ольги Косач), Михайла Драгоманова, Ольги Косач-Кривинюк, Оксани Косач-Шимановської, Юрія Косача; забезпечення функціонування Науково-дослідного інституту Лесі Українки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Окрім того, депутати рекомендують здійснити розробку і запровадження екскурсійних маршрутів, пов’язаних із життям та творчістю Лесі Українки; створити науково-популярний фільм про життя та творчість письменниці.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь
В тему

Останні матеріали