Пропонуємо Вашій увазі кілька рецептів смачних і простих у приготуванні страв, щоб відзначити останній день перед постом, а саме Прощену неділю, чи Масницю.
Цього дня вже не вживають м’ясо та ковбаси, але ще на повну насолоджуються молочними продуктами.
Картопляні ватрушки


Інгредієнти для тіста:
- 2 склянки борошна,
- 200 мл кефіру,
- 10 г сухих дріжджів,
- 2 ст. ложки крохмалю,
- 2 ст. ложки олії,
- трішки цукру та солі.
Інгредієнти для начинки:
- 300 г картоплі,
- 300 г грибів,
- 1 цибулина,
- 150 мл сметани,
- 2 ст. ложки олії,
- чорний мелений перець за смаком,
- сіль за смаком.
Спосіб приготування:
Гриби поріжте невеликими кубиками. Цибулю дрібно пошинкуйте. Спасеруйте її в олії, додайте гриби, обсмажте, поки не випариться рідина. Посоліть, поперчіть, перемішайте й остудіть.
Очищену картоплю відваріть у підсоленій воді до готовності і зробіть пюре зі сметаною. Приготуйте тісто для пиріжків із картоплею та грибами. Для цього у теплий кефір додайте цукор, сіль, дріжджі, перемішайте і залиште на 5 хвилин.
Додайте у тісто крохмаль, олію, просіяне борошно і сіль. Замісіть круте тісто, скачайте його в кулю і поставте у тепле місце, щоб піднялося. Відрізайте від тіста невеликі шматочки і розкачуйте у коржики. Зробіть у кожному невелике заглиблення для начинки і викладіть на змащений олією лист.
Наповніть заглиблення грибною начинкою, а зверху з кондитерського мішка викладіть картопляне пюре. Помістіть картопляні ватрушки у розігріту до 200 °C духовку і випікайте до золотистої скоринки приблизно 15 хвилин.
Читайте також: Що приготувати на вихідні? Три рецепти для німецького вікенду
Риба під польським соусом
Ця страва із розряду «легко, просто і смачно». Для її приготування ніяких специфічних умінь або пристосувань не потрібно.
Інгредієнти:
- рибне філе (хек, минтай) – 500 г
- масло вершкове – 70 – 100 г
- яйця – 2 шт.
- лимонна кислота
- сіль
- зелень (свіжа або сушена)
Приготування:
Рибне філе порізати на порційні шматки.
У сковорідку налити півсклянки кип’яченої води, додати трохи солі й покласти рибу. Вода повинна покривати рибу приблизно наполовину. Приварити орієнтовно 15 хвилин. Зварити яйця круто і очистити. Масло викласти в глибоку миску і розтопити в мікрохвильовій печі. Яйця натерти на тертці і покласти в розтоплене масло.
Додати сіль, лимонну кислоту (зовсім трішки) і подрібнену зелень. Перемішати. Викласти рибу на блюдо і полити її соусом. Риба під польським соусом готова!
Читайте ще: Що приготувати на вихідні? 3 рецепти для англійського вікенду
Млинцевий «Наполеон»
А такий рецепт сподобається тим, кому набридли звичайні млинці.
Інгредієнти для млинців:
- Яйця
- Сіль, цукор, борошно
- Молоко
- Рослинна олія
Інгредієнти для начинки:
- Ванільні сирки
- Яйця
- Сметана
- Вершкове масло
Спосіб приготування:
Спочатку потрібно збити яйця віночком із цукром і дрібкою солі. Після цього потрохи додати борошно і рослинну олію, знову змішати, поки маса не стане однорідною. Тепер вливаємо молоко і знову змішуємо. Починаємо розігрівати сковороду. Смажити млинці потрібно до золотистого кольору з двох сторін.
Начинка: змішуємо солодкі сирки зі сметаною і яйцем. Форму для випічки потрібно змастити вершковим маслом, і тепер збираємо наш пиріг, змащуючи кожен шар кремом. А верхній слід змастити сметаною.
Пекти запіканку потрібно приблизно 30 – 40 хвилин при температурі 180 градусів. Подавати до столу тільки в холодному вигляді.
Нагадаємо, Що приготувати на вихідні? 3 рецепти для італійського вікенду
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.