1 Лютого 2018
Новини

Лютий неприємно здивує подорожчанням ліків на 25%

Лютий неприємно здивує подорожчанням ліків на 25%

Фармацевти не будуть перераховувати ціни на залишки старих препаратів.

«У лютому очікується зростання не менше ніж на 10–12% на жарознижувальні, знеболювальні, протипростудні, кардіологічні препарати, перев’язувальні матеріали. Залишки за старою ціною переоцінювати навряд чи будемо, занадто клопітно. Як змінюватимуться ціни далі – прогнозувати складно, але кожні 10 копійок у ціні долара – це 5–6 копійок у ціні кожної гривні, яку треба сплатити пацієнтові за ліки», – зазначила менеджер однієї з мереж аптек Катерина Мащенко.

Загалом мінімум на 20–25% стане дорожчим лікування для українців. А подорожчання почнеться з лютого. Такий прогноз «Сегодня» озвучили економісти і фармацевти.

«Уже в лютому очікуємо підвищення вартості ліків на 3–5%, оскільки постачальники завозять нові партії товарів за вищим курсом валюти», – зазначив гендиректор КП «Фармація» Руслан Світлий.

А виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин уточнив, що постачальники закладають до вартості ліків курс уже 30 грн/дол.

«Зростуть у ціні як імпортні, так і українські препарати, оскільки до їх складу часто входять компоненти, які у нас не виробляються, а заводяться з-за кордону. Зростання цін у відсотках буде однакове на всі групи ліків, але це ще залежить і від цінової політики аптечних мереж: дешевші та затребуваніші ліки подорожчають більше, непопулярні – менше», – впевнений економіст.

Крім того, як зазначили окремі фармацевти, ціни почали перераховувати ще в січні. Тому нинішнє падіння курсу долара нижче від психологічної позначки вже не змінить цінники в аптеках.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему