12 Січня 2018
Новини

20 найкращих серіалів 2017 року

20 найкращих серіалів 2017 року

За останні десять років, з розвитком Інтернету і домінуванням високобюджетних фільмів у повнометражному великому прокаті, серіали вийшли на принципово новий рівень.

Але світ змінюється, і глядач змінюється разом з ним. А якщо так, то й індустрія підлаштовується. Тепер серйозне драматичне кіно частіше можна побачити в форматі серіалу. Психологічний трилер? Туди ж. Любите детективи? Мабуть, серіали вам теж підійдуть. Про фантастику і говорити нема чого, тут її багато.

Отже, представляємо 20 кращих серіалів 2017 року.

«Табу» (Taboo)

Зайдемо відразу з козирів. Багато вже не пам’ятає цього, але «Табу» з чудовим Томом Гарді вийшов у 2017 році. Серіал вдався настільки сильним, що всім здалося, що він був з нами завжди. Відмінний центральний образ, серйозний акторський склад, відпрацьована постановка кадру й атмосфера Англії 19-го століття. Можна вигадати тільки одну претензію – картина не надто історична. Та якщо згадати про те, що головний герой спілкується з духами і передає думки на відстані, то можна досить легко дійти висновку, що серіал і не претендує на те, щоб бути історичним.

«Розповідь служниці» (The Handmaid’s Tale)

Одне з головних відкриттів року. Страшна казка для дорослих, яка дуже добре лягає в сучасні реалії боротьби за права жінок.

Розповідь від першої особи, власне, служниці. Її використовують для того, щоб дати продовження роду для безплідної пари панів. Роль жінки в такій постановці питання явно невисока, а тому думки і дії служниці та інших персонажів намагаються переломити настільки похмуру реальність.

Екранізація (вже не перша) роману письменниці Маргарет Етвуд насичена алегоріями та пророчими поглядами в майбутнє, яке навряд чи виглядає занадто оптимістичним.

«Гра престолів» (Game of Thrones), 7 сезон

Про «Гру престолів» сказано і написано дуже багато – що тут іще додаси? Одне з найбільш значущих явищ у світі серіалів останніх десяти років продовжує радувати частину фанатів і засмучувати іншу їх частину. Тих, хто читає Джорджа Мартіна, все більше пригнічує відрив від літературної бази – вони вважають за краще дочекатися того, що напише автор. Ті, хто оцінює картину в цілому, без прив’язки до першоджерела, також діляться на два табори: «все добре» і «серіал йде не в тому напрямку». І все ж, після спірного шостого сезону, рік минулий потішив масштабним полотном, яке не залишає байдужим.

Наступного сезону доведеться чекати більше – він вийде в 2019-му. Будемо сподіватися, що настільки тривала підготовка позитивно позначиться на якості фінальних серій саги.

«Мільярди» (Billions), 2 сезон

Коли виходить успішний перший сезон нового серіалу, з приводу другого завжди є серйозні побоювання. Але творці «Мільярдів» не тільки не опустили планку, але в чомусь навіть зуміли просунутися вперед. Напружене протистояння мільярдера, який грає на біржі та використовує нечесні методи боротьби, з надпринциповим прокурором, який також змушений діяти для досягнення мети не тільки за підручником, триває. У великій грі задіяні також дружини супротивних сторін, при цьому дружина прокурора працює психологом у конторі у того самого мільярдера. А дружина біржового ділка також самодостатня сильна особистість, що підливає олії в вогонь.

«Мисливець за розумом» (Mindhunter)

Від Девіда Фінчера не можна чекати посередності й буденності. Якщо він береться за справу – результат вражає. Так було з його повнометражними фільмами, так було з проривним «Картковим будиночком», так сталось і з його новим дітищем. Це детектив, але це нова його стадія: співробітники ФБР намагаються розібратися в тому, що твориться в голові серійних убивць. Вивчення їхнього способу думок і поведінки потенційно допоможе не тільки з розкриттям нових справ, а й навіть з передбаченням можливих злочинів.

«Американські боги» (American Gods)

Екранізація Ніла Геймана. Дуже очікуваний серіал, який десь трохи не дотягнув до заданої планки. Але з іншого боку, насолоду від перегляду не відняти. Картинка дуже яскрава і насичена, передбачити, чим усе обернеться ще в поточному епізоді, просто неможливо.

«Гострі козирки» (Peaky blinders) 4 сезон

Четвертий сезон улюбленого серіалу з Томом Гарді та Кілліаном Мерфі посилили Едріеном Броуді. Гірше не вийшло. Кримінальна драма про життя простих гангстерів у 20-х роках 20-го століття. Точніше, не простих, а інтелігентних, стильних і відокремлених від усякої шантрапи.

«Дуже дивні справи» (Stranger Things), 2 сезон

Стільки хвалебної критики вже давно не було. Випустивши ударний перший сезон, творці серіалу примудрилися зробити другий навіть ще більш сильним. Діти з надздібностями, яких розшукує ФБР. Одночасно це і детектив, і фантастика (а ще – купа відсилань до Стівена Кінга).

«Фарго» (Fargo) 3 сезон

У той самий момент, коли здалося, що лавочку пора закривати, творці серіалу змогли шокувати аудиторію і не відпускати її. Після виходу другого сезону «Фарго» були думки про те, що хоч усе і дуже круто, але шаблонного підходу не уникнути, а тому і якість неминуче просідатиме. І перші серії майже підтвердили такі побоювання. Але потім події в серіалі взяли такий градус напруги, що всі страхи відійшли на задній план.

Два брати змагаються у всьому останні кілька десятків років. Один з них успішний. Він господар своєї досить великої кампанії, у нього є сім’я і діти. Другий брат працює в поліції, але, незважаючи на це, загруз у нелегальних справах. І ось вони в черговий раз зустрічаються, щоб залагодити справи в родині, але нічим хорошим це не закінчується.

«Ворожнеча» (Feud)

Життя – найкращий сценарист. Саме тому так багато фільмів за реальними подіями, і не менше серіалів. Реальна історія суперництва актрис Бетт Девіс і Джоан Кроуфорд (Сьюзан Сарандон і Джессіка Ленг) на знімальному майданчику психологічного хоррора «Що сталося з Бебі Джейн?». Реальна атмосфера Голлівуду 60-х, у якому жінкам відводилося не так багато значущих ролей як на екрані, так і в житті.

Компанію іменитим актрисам склали Стенлі Туччі й Альфредо Моліна. Шоураннер серіалу Раян Мерфі раніше запускав також такі потужні проекти, як «Американська історія жахів» і «Американська історія злочинів». Співпродюсерами виступили виконавці головних ролей.

«Легіон» (Legion)

Цей серіал передусім для фанатів коміксів про супергероїв. Але разом з тим він настільки нестандартний і свіжий, що може не сподобатись і їм самим. Занадто багато наркотичної психоделії. У якийсь момент навіть виникла підозра: це дійсно розповідь про людей Ікс чи це просто душевнохворі люди, які тільки уявляють, що у них є надздібності?

«Вершина озера» (Top of the Lake), 2 сезон

Детектив Робін Гріффін (Елізабет Мосс) переїжджає до Австралії з Нової Зеландії. Начальство вважає, що їй слід розібратися з психологічними проблемами; весілля її зірвалось; тисне багаж незакінчених попередніх справ. У такому стані вона береться за нову справу, сподіваючись, що її розкриття зможе їй хоч якось допомогти. До берега прибиває валізу з довгим чорним волоссям, яке належить працівниці борделю, до того ж на п’ятому місяці вагітності. Як ви розумієте, оптимістичності серіалу не позичати.

«Озарк» (Ozark)

Одним із секретів успіху цього серіалу явно стала ностальгія аудиторії за серіалом «Пуститися берега». Тільки замість шкільного вчителя тут у центрі розповіді бухгалтер, хороша, інтелігентна людина, яка змушена відмивати брудні гроші мафії. Дружина його зрадила, колишній шеф підставив, мафія майже спустила курок на наведеному пістолеті...  В загальному, коли хорошу людину приперли до стіни, вона здатна на дуже багато.

«Грішниця» (The Sinner)

Довгоочікуваний прорив для Джесіки Біл, неймовірно красивої жінки, яка нарешті отримала шанс показати, що вона хороша актриса.

Її героїня вбиває незнайомого парубка на пляжі сімома ударами ножа в груди. Здавалося б, справа очевидна, бути їй у в’язниці. Але детектив (Білл Пуллман) не вірить у вбивство без мотивів і поступово намагається розговорити дівчину. Він хоче зрозуміти, чи дійсно вбивство було скоєне в стані афекту і чи правда, що вбитий був для героїні Джесіки Біл незнайомцем.

«Велика маленька брехня» (Big Little Lies)

Це детективний серіал, в якому ви до самого фіналу не взнаєте не тільки, хто вбивця, але і хто жертва. На благодійному балу в школі відбувається вбивство. У серіалі показується кілька місяців із життя п’яти сімей, діти яких навчаються в одному класі.

«Геній» (Genius)

National Geographic вирішив не відставати від Netflix і Amazon. У підсумку біографія Альберта Ейнштейна простягається перед глядачем від моменту його юності до часів, коли він стає світилом науки.

Великого фізика зіграв Джеффрі Раш (у молодому віці його грає Джонні Флінн). Другий сезон планують зняти про генія в іншій сфері – Пабло Пікассо.

«Двійка» (Deuce)

Серіал про легалізацію порно і його розквіт у 70-х роках у Нью-Йорку. Джеймс Франко в черговий раз знявся в чомусь, пов’язаному з порно, а Меггі Джилленхол у черговий раз оголилася на екрані.

«Монстр» (Monster)

Крутіше за британські детективні серіали тільки скандинавські детективні серіали. Норвезький серіал «Монстр» розповідає про розслідування двох убивств: хлопця і його дівчини. Дівчину вбили витонченим способом, організувавши ритуал. Поклавши тіло в могилу і згорнувши його в позу ембріона, вбивця пустив у стравохід живу змію, а навколо накреслив лабіринт.

«Чорне дзеркало» (Black Mirror), 4 сезон

Нагадаємо, що назву свою серіал отримав від метафори: чорне дзеркало – це темний (згаслий або вимкнений) екран смартфона, телевізора, комп’ютера або іншого пристрою персональної електроніки. У ньому, як у дзеркалі сьогодення, відбивається людська сутність нового покоління. Тільки за рахунок чорного кольору все куди більш похмуро та гранично чесно.

«Темрява» (The Dark)

Перший серіал Netflix, знятий у Німеччині. Творцями виступили Баран бо Одар і Янтьє Фрізе. Серіал дуже тепло зустріли критики, а публіка відразу ж стала порівнювати його з двома іншими зразками похмурої багатосерійної оповіді – «Дуже дивними справами» і «Твін Піксом». Складний, похмурий і ґрунтовний, серіал «Темрява» розповідає про зникнення двох дітей у маленькому німецькому містечку. Чотири сім’ї, втягнуті в цей процес, змушені повідати світові давню таємницю і дістати купи скелетів із шаф.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему

Останні матеріали