10 Січня 2018
Новини

Українці масово змінюють прізвища через новий закон

Українці масово змінюють прізвища через новий закон

У підписаного президентом законі, який посилює заходи проти неплатників аліментів, з'явилися перші жертви.

Голий перформанс не допоміг шоумену Антону Мухарському - колишній чоловік телеведучої Сніжани Єгорової позбувся свого майна. Втім, юристи кажуть, що неблагонадійні батьки вже вигадують схеми, як не втратити машини і квартири – повідомляє vesti-ukr.com.

Відповідно до закону, чоловікові достатньо півроку не платити аліменти, щоб вже нажити собі проблем. Жінка може звернутися в виконавчу службу з заявою, і виконавці без суду накладуть арешт на майно боржника, а також передадуть його дані в погранслужбу для заборони виїзду.

Юрист з питань сімейного права Наталя Горбаль додає, що виконавча служба буде цікавитися істинним фінансовим станом боржника, а не тільки його офіційною зарплатою.

Щоправда, вже зараз деякі боржники аліментів вигадують схеми, як уникнути виплат. «Повністю це зробити можливо, якщо ви доведете в суді, що це не ваша дитина. Або якщо боржник доб'ється, щоб його позбавили батьківських прав», - каже адвокат Ростислав Кравець.

Його колега Іван Ліберман розповідає, що до нього вже зверталися за порадами боржники.

«Деякі запитували, якщо вони змінять прізвище, чи зможуть вони уникнути виплати аліментів. Я навіть писав листа до Мін'юсту, де відповіли, що боржника можна встановити за ідентифікаційним кодом, а не тільки за прізвищем. У такому випадку чоловіки кажуть, що готові відмовитися від коду з релігійних мотивів. Тоді знайти їх буде складніше», - каже Ліберман.

Очевидно, що багато чоловіків (найчастіше саме вони платять аліменти) незадоволені. «Уявіть, що я все життя до повноліття сина допомагав своїй сім'ї, кожен місяць передавав гроші, платив за школу сина, купував речі. І ніяких претензій не було. А коли синові виповнилося 18 років і я перестав допомагати, то дружина подала в суд і заявила, що я не допомагав. В результаті мені нарахували величезну суму за всі ці роки! Тепер ми судимося, я збираю чеки за всі роки, шукаю довідки. У такій ситуації зараз виявиться кожен другий чоловік», - обурюється Олександр Волченко.

Юристи підтверджують, що такий ризик дійсно є, і радять перестрахуватися. За словами Наталії Горбаль, аліменти краще платити через банк з позначкою «аліменти». А якщо ж гроші передаються готівкою, то брати розписку. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему